Afbeelding
Foto: privé

Nick de Gelder naar EK Bowling in Frankrijk

Sport 1.195 keer gelezen

Hellevoetsluis- Nick de Gelder reist op 6 juni af naar Wittelsheim in Frankrijk om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap Bowling. De Hellevoeter verdedigt met zijn teamgenoten van Team NL de in 2022 veroverde Europese Bowlingtitel. De allereerste in de teamgeschiedenis van Nederland.

Dan Rolandus

‘’We hebben in de halve finale Zweden verslagen en in de finale Italië’’, kijkt Nick de Gelder trots terug op de topprestatie, die hij met zijn team op 11 juni 2022 in de Finse hoofdstad Helsinki heeft geleverd. ‘’Zweden is absolute top, de Koning van de bowlingsport in Europa. Italië is ongeveer net zo sterk als ons team en behoort net als wij tot de top-8 van Europa. Italië schakelde in de andere halve finale wel verrassend Finland uit. Zweden en Finland, de toplanden in Europa, die werden uitgeschakeld. Dus de twee underdogs hebben vorig jaar de finale bereikt.’’ De bijna 23-jarige Hellevoeter ziet zijn team niet als de grote EK-favoriet. ‘’We hebben vorig jaar in Finland wel laten zien dat we ons kunnen meten met de top, maar we zullen niet als grote favoriet het toernooi instappen, want dat zijn toch weer de Zweden en de Finnen. Wij willen de druk op onszelf wegnemen door met z’n allen ons stinkende best te doen om weer mee te doen voor de prijzen en daarmee een goede prestatie neer te zetten en dan zien we wel waar we eindigen. Ben je dominant of je wint twee keer het EK, dan mag je de status van absolute topper samen met Zweden en Finland wel benoemen, maar zover zijn we nog niet.’’ Het nationaal mannenbowling team bestaat naast Nick de Gelder verder uit Mike Bergmann (Geleen), Mark Jacobs (Nieuwegein), Michell Stinissen (Rotterdam), Jeffrey van de Wakker (Heemstede) en Jord van Weeren (Leiden). De coaches zijn Ron van den Boogaard en Menno van den Heuvel.

Steun
Nick de Gelder begon zijn bowlingcarrière bij Bowling Hellevoetsluis in het Bowlingcentrum Hellevoetsluis van Patrick Wigman in de Kerkstraat. ‘’Ik was zeven jaar, daarvoor deed ik aan zwemmen. Naast het bowlen ben ik lang met zwemlessen doorgegaan. Ik wilde vroeger wat anders gaan doen dan voetballen zoals bijna al mijn klasgenoten. Voetballen wilde ik niet, dus is het bowlen geworden. Het begon voor de leut, als een spelletje, maar al snel zijn we naar een toernooi gaan kijken en ik heb er vervolgens aan meegedaan.’’ De talenten werden al snel onderkent waarop Bram van Dongen de jonge Hellevoeter als trainer onder zijn hoede nam. De resultaten waren zodanig dat hij ook in de nationale jeugdselectie onder leiding van Peter van Zijp werd opgenomen. ‘’Ik vond het leuk en dan zit je vooral nog in de jeugdtoernooien. Met veel training en een trainer erbij ben ik steeds beter gaan bowlen. De toernooien werden steeds een niveautje hoger. Toen is het alleen maar meer en leuker geworden.’’ Nick de Gelder verkaste in 2017 op zijn achttiende jaar naar Bowlingvereniging Middelharnis in De Staver in Sommelsdijk. ‘’Dat was meer voor de leut, want daarnaast trainde ik meestal in Rijswijk of in Leiden. De wedstrijden spelen we door het hele land heen.’’ De jonge De Gelder reeg de prijzen met zijn team bij elkaar. Zo behaalde hij met zijn team brons op het EK-jeugdbowling in het Deense Aalborg. ‘’Mijn vader (Michel de Gelder, DR) is tot op heden toe ook heel belangrijk in mijn bowlingcarrière. Hij steunt en support mij en is er altijd bij, heeft sinds 2008 nagenoeg geen toernooi van mij gemist. Ben van Spronsen is sinds 2016 mijn hoogst potentiële trainer waarmee ik nog steeds train. Ik ben onder mijn jeugdcoach Peter van Zijp in 2019 in de nationale selectie gekomen.’’

Droom is Amerika
De vierdejaars Pabo-student zette zichzelf zowel als individueel bowler als met zijn team Euro City uit het Belgische Zomergem als met Team-NL met aansprekende resultaten op de kaart. Zo werd hij op het NK Bowling in Tilburg in 2018 kampioen van Nederland individueel. ‘’Het NK was mijn grootste individuele bowlingprijs, maar met het behalen van de Europese titel vorig jaar was vooral het teamverband groot.’’ Nick de Gelder behaalde verder zilver op het NK-dubbel 2018 in Tilburg, brons NK-singles 2022 in Eindhoven en met zijn team Euro City zowel in 2021 als in 2022 de Belgische titel. De bowler uit Hellevoetsluis geeft aan dat Zweden en Finland het walhalla zijn voor de Europese bowler. ‘’Europa haalt het niet bij landen als Amerika. De Aziatische landen en Maleisië. Mijn droom is ooit in Amerika te mogen bowlen, maar naar Amerika gaan om te bowlen is vrij kostbaar om dat van de grond te krijgen, want er gaat niet zo heel veel geld om in de bowlingsport. We kunnen prijzengeld in de toernooien verdienen, maar er niet van leven. De droom is er wel. Ik sta inmiddels anderhalfjaar voor de klas bij het Praktijk College in Spijkenisse en dat zijn niet de meest gunstige tijden om een hele tijd naar het buitenland te gaan. In Europa kan ik het met de grote toernooien nog wel voor elkaar blijven, maar over de grote plas nog niet. Ik hoop wel dat ik dat nog een keer mag meemaken.’’

Voorbereiding
Nick de Gelder is al lange tijd in voorbereiding op het EK dat in rasse schreden naderbij komt. ‘’We zijn ons met het team al vanaf vorig jaar na het EK in Finland gaan voorbereiden op 2023. We zijn met een groep van elf bowlers gestart, en daar zijn uiteindelijk zes man uitgekomen. We hebben onderlinge wedstrijden gespeeld waarmee je punten kon verdienen. Daar is een eindklassering uitgekomen. De beste twee spelers (Nick de Gelder en Jord van Weeren, DR) werden direct geplaatst voor het EK en de overige spelers zijn door de coaches gekozen. De onderlinge wedstrijden die je speelt zijn er meer dan de trainingen op zich. We hebben twee weekenden als voorbereiding gehad, die werden gesponsord door Team KPN-Sportfonds. We hadden een trainingsweekend bij Bowling Middelburg en een weekend in Rijssen bij Bowling ‘t Witte Hoes. In Rijssen hebben we met z’n allen getraind op bepaalde factoren die we tegen kunnen komen tijdens het EK, zoals het omgaan met druk, een mentale training en tactische elementen onderling. De spelers van het team komen uit alle delen van het land, dus is het niet altijd makkelijk om met z’n allen bij elkaar te komen, want iedereen moet gewoon naar zijn werk, zoals volcontinu. Dat is best wel lastig. Maar toch trainen we regelmatig met elkaar. Ik train individueel voor mezelf in Leiden. Allemaal ver van huis, in de file. Ik moet het hebben van de weekenden. Gemiddeld kom ik zo’n tien uur per week aan bowlingtraining. Daarnaast houd ik me drie toe vier keer per week fit bij Sportschool Warren. Daar helpen ze mij ook om goed voorbereid aan de toernooien te kunnen beginnen.’’ Nick de Gelder, die zijn favoriete bowlingbanen weet in Tilburg en in Emmen, maar ook in Wittelsheim in Frankrijk waar het EK zal worden gehouden, speelt van de singles en de dubbels één squad en komt vervolgens van 13 tot en met 16 juni elke dag in actie.

EK Bowling in Wittersheim, programma
09-06-’23: Singles squad 1 en 2.
10-06-’23: Singels squad 3.
                 Singles finales.
11-06-’23: Dubbels squad 1 en 2.
12-06-’23: Dubbel squad 3.
                 Dubbels finales.
13-06-’23: Trios game 1 tot en met 3.
14-06-’23: Trios game 4 tot en met 6.
                 Trios finales.
15-06-’23: Teams game 1 tot en met 3.
16-06-’23: Teams game 4 tot en met 6.
                 Teams finales.
17-06-’23: Masters met beste 24 spelers van het toernooi tegen elkaar.Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant