Afbeelding

Niet hele raad in jubelstemming project Boomgaard, geen 30 % sociaal

Algemeen 629 keer gelezen

Voorne aan Zee - De gemeenteraad van Voorne aan Zee heeft op 18 april unaniem het bestemmingsplan voor de eerste fase van woningbouwproject De Boomgaard vastgesteld. Hiermee komt de bouw van de eerste 360 woningen van de nieuwe woonwijk een stap dichterbij.

Het plan om langs de Parnassialaan, ten noordwesten van de Rijksstraatweg, een nieuwe woonwijk te bouwen, loopt al vele jaren. Het is de bedoeling dat de nieuwe wijk uiteindelijk doorgroeit naar ruim 1000 woningen. Het besluit van de gemeenteraad gaat over de eerste 360 woningen. De nieuwe wijk gaat bestaan uit kleine woonbuurten met een landelijke uitstraling en allerlei verschillende soorten woningen.

De hele raad is het er over eens dat er gebouwd moet worden. Toch werd donderdag 18 april tijdens de raadsvergadering lang gedebatteerd over de bouw van deze nieuwe wijk. De reden hiervoor is dat er minder sociale huurwoningen worden gebouwd dan de beloofde 30%. Dit gaf reden voor D66 om de motie ‘Minimaal 30% sociaal van het totaal’ in te dienen. 

In het bestemmingsplan Boomgaard fase 1 zullen namelijk 60 sociale woningen worden opgenomen van het totaal van 360 woningen. Dat is 16,67% in plaats van 30%. Veel minder dus dan de 30% die volgens de huidige normen is vereist. In het raadsvoorstel voor de tweede fase van het project waar 700 woningen gebouwd zouden moeten worden is wel een minimum van 30% sociale woningen aangegeven. Dit bestemmingsplan moeten nog worden vastgesteld. 

Het verzoek van D66 en medeondertekenaars CDA en Vrij Voorne was om vast te leggen dat het tekort aan sociale woningen, dat nu in de eerste fase van het project ontstaat, in de tweede bouwfase wordt gecompenseerd. 

Erik Mulder D66: “Onze motie is bedoeld om 30% in fase 1 en 2 in totaal te bewerkstelligen om een gevarieerde verdeling van de woningvoorraad te kunnen realiseren. CDA’er Henk Abrahams: “Dit stond keihard in ons collegeprogramma. Dertig procent sociale huur en eventueel aangevuld met sociale koop. We willen met deze motie erop aandringen dat deze 30 % over het totale project wordt gehaald.” Ook Anneke Witte van Vrij Voorne was stellig: “Ik denk dat we recht doen aan onze inwoners als we ons een keer aan onze afspraken houden.” 

Ook Groenlinks/PvdA raadslid Bianca Verschoor sloot zich hierbij aan: “We hebben afgesproken 30% sociaal te bouwen bij nieuwbouwprojecten. Zo gaat het iedere keer. We maken afspraken met een ontwikkelaar. We stellen een percentage vast, halen het vervolgens niet, en gaan het ergens anders compenseren. In een ander bouwproject of een andere fase en dan lukt het vervolgens wéér niet.”

Het college en de overige partijen bleken echter niets voor de motie te voelen, waaronder ook de partijen die regelmatig hebben geuit dat het beschamend is dat jongeren geen betaalbare woning in Voorne aan Zee kunnen vinden. Het college is van mening dat de afspraken voor fase I al jaren geleden zijn gemaakt en dat Hellevoetsluis in het verleden altijd een groot aandeel heeft gehad in de bouw van sociale woningen.

Niels Braal van coalitiepartij VVD verklaarde als volgt: “Deze motie zou een extra opgave leveren die financiële gevolgen zou hebben voor de rest van de ontwikkeling. De ontwikkelaar zou dan waarschijnlijk meer dure woningen moeten bouwen ter compensatie van de extra toe te voegen sociale woningen wat ten koste gaat van de middengroep. Betaalbare koopwoningen zullen dus plaats maken voor sociale huurwoningen en dure woningen om het financiële resultaat te kunnen verwerken.” Deze betaalbare koopwoningen, woningen die net niet in het sociale segment vallen, zijn volgens Braal woningen die bestemd zijn voor de doelgroep politieagenten, onderwijzers en procesoperators. “Ik vind het niet netjes om afspraken die al zijn gemaakt voor fase 2 met de ontwikkelaar te verbreken. Dat gaat dan ten koste van die betaalbare middenwoningen.”

Een zichtbaar geërgerde wethouder Spoon verzocht de raad met klem “Ik denk dat het heel onverstandig is deze motie aan te nemen, want deze gaat over fase 2. Laten we zorgen dat we zo snel mogelijk met fase 1 kunnen beginnen door dit bestemmingsplan vast te stellen.”

Ondanks dat in het collegeprogramma 2023-2026 is opgenomen ‘Het uitgangspunt voor bouwprojecten blijft 1/3 sociale woningen, 1/3 midden huur/koop en 1/3 vrije sector’ bleek het sentiment anders tijdens de raadsvergadering. Uiteindelijk werd de motie met 12 stemmen voor en 20 stemmen tegen verworpen. 

GroenLinks/PvdA zal schriftelijke vragen aan de wethouder stellen over waarom er per se duurdere woningen gebouwd zouden moeten worden ter compensatie zoals gesteld in het betoog van VVD’er Braal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant