Donderdag 9 mei – Hemelvaartsdag – vindt het jaarlijkse Tractor Pulling spektakel plaats in de Nobel-Arena in Oudenhoorn.
Donderdag 9 mei – Hemelvaartsdag – vindt het jaarlijkse Tractor Pulling spektakel plaats in de Nobel-Arena in Oudenhoorn. Foto: Wil van Balen

Pakt de PokerFace de winst in Oudenhoorn?

Algemeen 1.077 keer gelezen

Hellevoetsluis - Ed van der Hoek deelt al sinds begin jaren ’90 een gezamenlijke hobby met zijn broer Jan-Willem: Tractor Pulling. Samen zijn ze lid van het Cloud9 Pullingteam en de drijvende kracht achter hun machine met de naam Poker Face, die uitkomt in de Mini Unlimited klasse. De laatste jaren rijden zij in hun klasse mee in de top. In 2022 misten ze op één punt het Nederlands kampioenschap, maar wonnen wel hun thuiswedstrijd in Oudenhoorn.

Puller of the year 2022
“Twee jongens uit de Hellevoetse polder die het opnemen tegen de grote mannen,” zo omschrijft Ed het team. “Maar als je dan door alle deelnemers in de sport wordt gekozen tot Puller of the year, dan is dat wel de mooiste prijs die je kunt krijgen.” Doordat het team vorig jaar twee keer flinke motorschade heeft gehad en niet het budget had om op tijd klaar te zijn hebben ze de laatste wedstrijd moeten missen. Na een tussentijdse klassering op de 2e plaats eindigde het team daardoor als 4e.

Ed vertelt dat het eigenlijk wel mooi is dat zijn team rijdt met gebruikte onderdelen van de concurrentie. “Daarnaast maken we zelf ook veel onderdelen om de kosten te drukken. Veel eigenaren van teams hebben zelf een bedrijf en werken met grote budgetten. Wij werken beiden voor een werkgever, een dure hobby als dit kunnen we ons niet veroorloven. Maar gelukkig zijn er wel een aantal bedrijven in de regio die ons sponsoren, zonder deze ondersteuning zou het voor ons niet te doen zijn.”

Uren
Er gaan veel uren zitten in deze hobby. Ed: “In de wintermaanden zijn we zeker drie keer in de week in de schuur te vinden. Naast broer Jan-Willem is ook het derde Cloud9 teamlid Robert Boer vaak van de partij. Vader Van der Hoek (inmiddels 80 jaar) komt ook regelmatig naar de schuur. “Hij gaat mee naar iedere wedstrijd,” vertelt Ed.

Het team beschikt over een V8 motor, een soort dragrace motor, waar wel 3.500 PK uit wordt geperst. “Je kunt je voorstellen wat er gebeurt want de tractor weegt 900 kilo.” Ed bestuurt de machine zelf, hij weegt namelijk lichter dan zijn broer.

Als er tijdens een wedstrijd iets kapot gaat dan is de uitdaging om alles weer tijdig voor de volgende wedstrijd gerepareerd te hebben. “Vorig jaar kwamen in Oudenhoorn de drijfstangen naar buiten,” legt Ed uit. “Dan moet ik mijn baas lief aankijken en is het hard werken. Vrijdag voor de volgende wedstrijd kwam de nieuwe krukas pas binnen. Toen hebben we tot middenin de nacht gesleuteld, een paar uurtjes geslapen en weer verder. Op de wedstrijdlocatie moest ik de kleppen nog stellen en daarna direct door naar de wedstrijd. Maar, we wonnen wel, kippenvel!”

Alles moet kloppen
Het team doet dit jaar mee aan 9 wedstrijden. De kick-off van het seizoen is in Oudenhoorn, daarna wordt er onder andere gestreden in Loerbeek (25-5) en Eext (6-7). De laatste wedstrijd vindt op 31 augustus plaats in Alphen NB. Ed: “Het moeilijke is om met een goed werkende machine elke week op de baan te staan. Alles moet kloppen. Per baan zijn verschillende afstellingen benodigd en de motor moet natuurlijk ook heel blijven.”

Truck en Tractor Pulling is de krachtigste motorsport ter wereld
Bij tractor pulling moeten de deelnemers proberen om met hun voertuig een zware sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand te verplaatsen over een honderd meter lange en twaalf meter brede kleibaan. Doordat er tijdens de pull steeds meer gewicht op de sleepvoet gaat rusten neemt de benodigde trekkracht toe, totdat de combinatie ten slotte tot stilstand komt.

De bestuurder moet per baan er voor zorgen dat de banden de juiste spanning hebben, de goede versnelling kiezen en de ballastgewichten zo plaatsen dat zijn tractor een optimale gewichtsverdeling heeft. Uiteindelijk moet de bestuurder dan ook nog eens zorgen dat hij op het juiste moment gas geeft en moet hij de tractor met behulp van stuur en rempedalen binnen de witte kalklijnen zien te houden. Doet hij dat niet, dan volgt diskwalificatie. Met behulp van infraroodapparatuur wordt vervolgens de afgelegde afstand opgemeten en vastgelegd. De deelnemer die de grootste afstand aflegt, is de winnaar.

Als meerdere deelnemers de gehele baanlengte van honderd meter afleggen heet dat een `full pull`. In dat geval wordt de sleepwagen verzwaard en moeten deze deelnemers in een `pull-off` uitmaken wie de sterkste is.

Tractor Pulling Oudenhoorn
Donderdag 9 mei – Hemelvaartsdag – vindt het jaarlijkse Tractor Pulling spektakel plaats in de Nobel-Arena aan de Ruigendijk 20 in Oudenhoorn. De mensen van Tractor Pulling Oudenhoorn hebben mooi werk afgeleverd, volgens Ed en Jan-Willem. Samen met vele sponsoren en vrijwilligers is in de Nobel-Arena een compleet nieuwe baan neergelegd. Bij het organiseren van een evenement zoals Tractor Pulling Oudenhoorn staat de veiligheid van bezoekers en deelnemers hoog in het vaandel. In de dagen naar het evenement zijn de vrijwilligers dan ook al flink in de weer met het plaatsen van het onvermijdelijke hek. Het gaat om bijna 2 kilometer aan hekwerk! De wedstrijden beginnen om 14.00 uur en zijn rond 21.00 uur afgelopen, afhankelijk van het wedstrijdverloop. Kaarten kunnen besteld worden op www.stpo.nl

Om 14.00 uur beginnen de Light Two Wheel Drives, vervolgens starten om 15.00 uur de Modifieds en om 16.30 uur de Mini Unlimiteds. Na de pauze is het om 18.00 uur de beurt aan de Two Wheel Drivers, daarna om 19.00 uur de Superstocks en om 20.30 uur wordt afgesloten met de Unlimited klasse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant