Coördinator tto Jacob van Liesveldt Irene Oskam en Ellen Nijssen van KiKa. Foto: Wil van Balen
Coördinator tto Jacob van Liesveldt Irene Oskam en Ellen Nijssen van KiKa. Foto: Wil van Balen Foto: Wil van Balen

Jacob van Liesveldt doneert aan KiKa dankzij ‘Pay it Forward’

Algemeen 659 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op maandag 8 januari was het een drukte van belang in de aula van Penta Jacob van Liesveldt. Het was niet alleen de middagpauze, veel derdejaars tto-leerlingen kwamen bijeen in verband met de afsluiting van het project Pay it Forward. In november van het afgelopen jaar startten de leerlingen een bedrijfje, waarvan de winst ten goede zou komen aan een goed doel. Dat goede doel kozen de leerlingen zelf en daarom was ook Ellen Nijssen, vrijwilliger van stichting Kinderen Kankervrij, aanwezig in de school.

Eén van de coördinatoren tto (tweetalig onderwijs), Irene Oskam, heette iedereen van harte welkom en gaf een korte uiteenzetting van het project. Alle leerlingen hebben hun best gedaan om met hun bedrijfje een mooie omzet te genereren. Er werden onder andere aardappel twisters, wafels, knuffels en poffertjes verkocht. “Als iedereen iets zou doen voor één ander persoon, dan zou de wereld er heel wat beter uitzien. Dit project is daar een mooi voorbeeld van. Tijdens de fair die we in de aula hebben georganiseerd zijn veel producten vanuit de kraampjes verkocht.” Vervolgens overhandigde Irene een cheque ter waarde van maar liefst 605,75 euro aan Ellen Nijssen van KiKa.

Ellen bedankte alle leerlingen van harte en sprak van ondernemers in de dop. “Ik ben heel blij met deze gift voor onze organisatie. Wij bestaan van giften en willen ons doel bereiken zodat 100% van de kinderen die te maken krijgen met kanker uiteindelijk geneest. We zijn al aardig op weg, maar we zijn er nog niet.”

Het project
Het project Pay it Forward startte in november van het vorige jaar. De leerlingen kregen de opdracht om een activiteit te bedenken waarmee geld voor een goed doel kan worden gegenereerd vanuit een startkapitaal van 20 euro. Voordat een project mocht worden gestart moest een pitch gehouden worden voor de docenten. Net als in Dragons’ Den. Duurzaamheid was een belangrijk thema tijdens de pitch. Door het fictief oprichten van een eigen bedrijf leren de leerlingen nadenken over allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. En ook hoe kan worden samengewerkt. De leerlingen konden stemmen aan welk doel de opbrengst besteed zou worden. KiKa kreeg hierbij de meeste stemmen.

Bedrijf Twister
Elise, Jolien, Derrek en Taeke richtten het bedrijf ‘Twister’ op. Zij produceerden en verkochten aardappel twisters. “We wilden zo veel mogelijk werken met lokale producten, dat is duurzaam. Daarom zijn we eerst naar de markt gegaan om van de lokale boer aardappelen in te kopen. Vervolgens hebben we de twisters geproduceerd en ook weer op de markt en de fair op school verkocht. Uiteindelijk hebben we van onze investering van 20 euro, 80 euro weten te maken.” Alle bedrijfsleden stemden unaniem voor besteding van het geld ten gunste van KiKa. Elise: “Wij hebben in onze familie te maken gehad met deze verschrikkelijke ziekte en toen ik voorstelde om voor Kika te stemmen deed iedereen in mijn bedrijfje direct mee.”

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Inmiddels overleeft 81% van deze kinderen de eerste vijf jaar na de diagnose. Mede dankzij de onderzoeken die KiKa financiert. Want zo’n 20 jaar geleden lag dit nog rond de 72%. Een duidelijk bewijs dat onderzoek écht helpt en 100% kans op genezing steeds dichterbij komt. Deze onderzoeken waarin KiKa investeert richten zich op verschillende thema’s. Denk aan betere medicijnen, minder pijn tijdens behandelingen, meer kans op genezing en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten, ook na behandeling. Ook geven we voorlichting over kinderkanker. KiKa is het enige goede doel in Nederland dat investeert in onderzoek dat zich specifiek richt op alle vormen van kinderkanker. Bij al dit mooie werk krijgt Kika steun van donateurs, bedrijven en stichtingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant