Burgemeester Rehwinkel kwam de jarige feliciteren en bracht ook de felicitaties over namens het gehele gemeentebestuur van Voorne aan Zee.
Burgemeester Rehwinkel kwam de jarige feliciteren en bracht ook de felicitaties over namens het gehele gemeentebestuur van Voorne aan Zee. Foto: Wil van Balen

Burgemeester bezoekt 105 jarige Maretje van der Kaa - van der Tak

Algemeen 1.146 keer gelezen

Hellevoetsluis – Mevrouw Maretje Cornelia van der Kaa - van der Tak blies onlangs 105 kaarsjes uit. Op 19 juni vierde zij haar verjaardag; een paar dagen later kwam burgemeester Peter Rehwinkel op visite met een mooie bos bloemen. 

Mevrouw van der Kaa - van der Tak werd geboren op 19 juni 1918. Zij vertelde de burgemeester haar levensverhaal. “Van der Tak is een echte schippersfamilie. Mijn vader had een sleepboot en voer tussen Rotterdam en Duisburg. Mijn moeder vond het schippersleven mooi. Toen zij van mij moest bevallen is ze naar haar vader in Buiksloot gegaan. Daar ben ik geboren. Mijn moeder is op een gegeven moment in Zwolle aan wal gaan wonen. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. Toen ik mijn man leerde kennen, werkte hij bij de RVA in de buitendienst in Kampen. Ik heb de hele oorlog in Kampen gewoond. We woonden vlakbij de IJssel en de IJsselbrug en toen die gebombardeerd werd ging ons huis kapot. 

Een tijdje na de oorlog kreeg mijn man een baan in Utrecht, daar zijn we toen gaan wonen. In Utrecht was mijn man ook voorzitter van de KNVB, afdeling Utrecht. Dat was een hele leuke tijd. We gingen vaak samen naar het stadion en naar allerlei recepties. Ik hou nog steeds erg van voetbal. Mijn man is jong overleden. Hij kreeg kanker en overleed al op 59 jarige leeftijd. Mijn zoon kwam na het overlijden van mijn man iedere week trouw bij me langs. Mijn zoon kreeg een bacterie en overleed heel plotseling, dat was een enorme schok. Hij was nog maar 62 jaar. Dat waren hele nare jaren, vreselijk.”

Dochter Coby vertelde verder. “Dat was inderdaad een hele nare periode. Ik moet zeggen dat ze zich daar kranig doorheen heeft gewerkt. Ze had in die tijd een zus en een vriendin die ook jong weduwe waren. Die drie dames hebben samen heel wat afgereisd.” Mevrouw van der Kaa - van der Tak vertelde verder. “De eerste reis die we maakten was meteen ver weg, naar Indonesië. Dat was een prachtig land. Ik hield enorm van reizen.”

Mevrouw Van der Kaa - van der Tak woont momenteel bij haar schoonzoon Joop en enige dochter Coby in huis. Coby vertelde hoe dat zo kwam. “Toen mijn moeder 103 werd, ging ze toch wat achteruit. Ze kon niet terecht in het verpleeghuis omdat ze daar te goed voor was. Ze woonde in die tijd in een flat in Utrecht. Dan maak je je toch zorgen en zit je hier ook niet rustig. Ze logeerde vaak bij ons en we hebben toen besloten dat ze bij ons kon komen wonen. Ze had toch al haar eigen vertrouwde logeerkamer boven. Nu woont ze officieel bij ons.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant