Peter Schuurmans, hoofd afdeling Veilig Leven VRR, burgemeester Peter Rehwinkel en clustercommandant Voorne aan Zee Emiel van Houselt.
Peter Schuurmans, hoofd afdeling Veilig Leven VRR, burgemeester Peter Rehwinkel en clustercommandant Voorne aan Zee Emiel van Houselt. Foto: Wil van Balen

Belevingswoning Atalanta geopend; wat doe je als er brand uitbreekt?

Algemeen 1.362 keer gelezen

Hellevoetsluis – Aan de Atalanta is een woning gerealiseerd waarin inwoners van Voorne aan Zee kunnen leren over brandpreventie en hoe te handelen (of juist niet) in het geval van brand. Dit alles op een interactieve manier zodat de beleving levensecht aanvoelt. Donderdag 1 juni werd door burgemeester Peter Rehwinkel de Belevingswoning geopend aan de Atalanta 23.

Bij binnenkomst ruik je direct de indringende geur van brand. Je ziet de zwarte muren en de treurige aanblik van verbrande meubels. Burgemeester Rehwinkel: “Dit belevingshuis is erg belangrijk, omdat hier op een simpele en interactieve manier wordt uitgelegd wat voor dingen je kunt doen als er thuis brand uitbreekt. Ook wordt uitgelegd welke maatregelen je kunt nemen om brand in huis te voorkomen. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje!”

Na de opening liet de burgemeester zich rondleiden door de belevingswoning. In iedere ruimte was een waargebeurd verhaal over een brand te vinden en in een luisterhok kon je deze brand ervaren en luisteren naar de verhalen van slachtoffers. Er was veel zelf te beleven. Zo was er een zenuwslopend sleutelspel waarmee je kon ervaren hoe het is om het huis te willen verlaten in geval van brand terwijl je de juiste sleutel niet kunt vinden.

Brand gaat razendsnel
Directeur wonen van Maasdelta Frank van Velzen komt helaas toch wel vaak over de vloer bij mensen die een brand hebben meegemaakt. “Dat is echt verschrikkelijk. Meestal is zo’n woning helemaal uitgebrand. Gelukkig loopt het vaak goed af maar soms heb je ook te maken met dodelijke slachtoffers. Brand gaat zo snel. Wij vinden brandpreventie dan ook uitermate belangrijk. Vandaar dat we graag deze woning beschikbaar hebben gesteld als belevingswoning. We investeren de laatste jaren fors in veiligheid. Dat is een project dat loopt tot 2025. Tot nu toe hebben we al 21 miljoen euro geïnvesteerd en dit jaar nog eens een miljoen euro in Hellevoetsluis. Het is een grote operatie. We werken hiervoor goed samen met de brandweer en de Veiligheidsregio.”

Inwoners zijn welkom
Peter Schuurmans is als hoofd veilig leven van de Veiligheidsregio ook aanwezig. “De belevingswoning is een soort reizend theater. Als we in de ene gemeente klaar zijn verhuist het hele gebeuren weer naar een andere gemeente. Nu staat de 11e belevingswoning in Hellevoetsluis. We willen de mensen bewust maken over brand en brandveiligheid in de eigen woning. Wat ze moeten doen als er brand uitbreekt en ook vooral wat ze niet moeten doen. We proberen dat op een leuke en interactieve manier aan te bieden. Alle inwoners zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag is de Belevingswoning geopend. Voor informatie kunnen mensen kijken op www.rijnmondveilig.nl.

Meer vrijwilligers gezocht
Clustercommandant Voorne aan Zee Emiel van Houselt, sluit zich hierbij aan. “We hebben bij de brandweer hard vrijwilligers nodig. Ook die informatie is te vinden op deze site. Zonder onze hardwerkende vrijwilligers kan de brandweer niet bestaan. Ik heb ook aan Peter een soort huwelijksaanzoek voor de Belevingswoning gedaan”, grapt Emiel. “Ik vind het hartstikke goed wat hij doet maar ik zou de Belevingswoning graag in Hellevoetsluis willen hebben. Hij zei gelukkig ja, dus de Belevingswoning is een soort trouwring”, vertelde hij met een grijns. “Ik zou zo’n woning ook wel in Heenvliet en Zuidland willen krijgen en wie weet ook nog een keer in Brielle.”

Geopend tot 1 september
Het belevingshuis is vanaf 1 juni tot 1 september 2023 gratis te bezoeken op deze dagen:
woensdag van 12.00 tot 17.00 uur, donderdag van 12.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. In het huis is altijd een deskundige aanwezig die tips geeft en die vragen kan beantwoorden.

Het belevingshuis heeft als doel om het aantal woningbranden en het aantal slachtoffers aanzienlijk te verminderen. Bezoekers worden op een bewuste manier geïnformeerd over de risico’s van brand in huis en worden zich bewust van de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden.

Uit de krant