Op zoek naar het buitengewone tijdens de Week van het Gebed 2020
Op zoek naar het buitengewone tijdens de Week van het Gebed 2020

Een buitengewone Week van het Gebed

Algemeen 975 keer gelezen

Hellevoetsluis - Van 19 tot en met 26 januari is het de internationale Week van het Gebed. In Nederland doen naar schatting zo'n 200.000 mensen mee met het initiatief.

Door Wendy de Wit

De Week van Gebed is een jaarlijks terugkerende week waarin christenen samen bidden. De gebedsweek is een initiatief van de Raad van Kerken en MissieNederland, een missionair netwerk van christenen, kerken en organisaties. Door heel Nederland zijn honderden plaatselijke gemeenten uit verschillende kerkverbanden actief bij de gebedsweek betrokken. Het initiatief is groter dan Hellevoetsluis, dan Nederland, en wordt wereldwijd gedragen. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. De gebedsbeweging van eenheid heeft zeer oude wortels want de gebedsweek is al in 1867 (dus ruim 150 jaar geleden) ontstaan.

Acht kerken
Ook in de gemeente Hellevoetsluis hebben acht verschillende kerken zich verenigd om hun deuren onbevangen en gastvrij open te zetten voor een ieder die de behoefte voelt een kerk binnen te gaan. Daarbij is iedereen welkom om ongedwongen kennis te maken met de kerk, met het geloof. Vooral met elkaar, want daar draait het thema om dit jaar. Er is eenheid te vinden in het buitengewone.
Schipbreuk van Paulus
Het thema verhaalt naar de buitengewone gastvriendelijkheid in een bijzonder gebeurtenis die zich afspeelde op het eiland Malta dat gaat over de schipbreuk van Paulus. Hij strandde met zijn schip en volgelingen op het eiland Malta. Alwaar de bewoners hen gade sloegen en zonder vrees voor het onbekende de schipbreukelingen opvingen, verwarmden, een maaltijd en hun vriendschap boden. Het is een moment waarop Paulus en zijn mensen buitengewoon vriendelijke werden opgevangen. Het is ook het moment waarop het evangelie door Paulus naar het eiland gebracht werd, iets dat de bevolking van Malta nog altijd elk jaar viert.

Voor gelovigen en niet-gelovigen
In de gebedsweek worden alle christenen in die viering meegenomen. Maar ook niet gelovigen zijn welkom daar aan deel te nemen. "Door open te staan om mensen te ontvangen ontstaat er een mogelijkheid tot het maken van een contact", zegt Huib Geuze van de protestantse gemeente Hellevoetsluis. Peter van Beugen van de vergadering van gelovigen vult hem aan; "Het is ook bijzonder dat er binnen de gemeente Hellevoetsluis acht verschillende kerken samen komen." Margreet Volk en Therese van Schayk van de Rooms Katholieke kerk beamen dat.

Liefdevol initiatief
Thea en Richard Kuijpers van Alfa en Omega schuiven ook bij hen aan. Alpha is de eerste letter van het Griekse alfabet en Omega de laatste, een begin en een eind. De Destiny Church en de Redemption Church (voorheen Jong en Vrij ) ondersteunen het initiatief ook en dat uit zich in een mooi programma voor bezoekers van de week van het gebed. Op zondag 19 januari start om 16.00 uur een dienst in de Petrakerk waarbij de Petraband voor de liederen zorgt. Daarna om 20.00 uur 's avonds op maandag verzorgt Alfa en Omega een dienst, dinsdag volgt de Vergadering van gelovigen in de Bron, woensdag 22 januari is er een gebedsviering in de Antonius van Paduakerk, donderdag volgt Agape met een liefdevol initiatief, op zaterdag organiseert Destiny Church een activiteit in dansschool Rio en afsluitende op zondag is er om 16.00 uur een dienst in de Vestingkerk.

Op zoek naar het buitengewone
Tijdens deze week volgen de kerken de reis van Paulus en zoeken zij iedere dag naar het buitengewone in een ander en in zichzelf. Belangstellenden, ongeacht geloof, afkomst of levensstijl zijn daarbij buitengewoon van harte welkom om een stukje van het leven te delen met elkaar, het vreemde te vertrouwen en elkaar in vriendelijkheid tegemoet te treden.

Bent u nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit artikel kom dan gewoon eens langs in een van de kerken tijdens de Week van het Gebed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant