De zon was gisteren nog goed aanwezig boven Zuid-Holland. Foto: Martijn Mastenbroek (c)
De zon was gisteren nog goed aanwezig boven Zuid-Holland. Foto: Martijn Mastenbroek (c)

Warmte dagrecords weerspiegelen doorgaande opwarming

Regionaal 15 keer gelezen

Regio - November was met 9,9 graden in De Bilt de op één na warmste slachtmaand sinds 1994, die op 10,2 graden uitkwam. Geen wonder dat er ook veel warmte dagrecords werden gebroken.

MeteoGroup heeft berekend dat dit vijf maal voor de maximumtemperatuur gebeurde, acht maal voor de minimumtemperatuur en maar liefst negen keer voor de gemiddelde etmaaltemperatuur, met ook nog één evenaring.

Op de 30 novemberdagen kunnen in totaal 180 temperatuurrecords worden gevestigd voor de hoogste en laagste minimum, gemiddelde-, en maximumtemperatuur. Gemiddeld is dat in 115 novembermaanden sinds 1901 dus amper één warmterecord per maand, maar alleen november 2015 nam dus al een kwart van de 90 warmterecords voor zijn rekening.

Kouderecords zeldzamer, warmterecords de trend
Het is heel opvallend dat er deze eeuw in november maar twéé kouderecords zijn verbroken, de overige 88 vielen dus in de vorige eeuw en een duidelijke meerderheid van 53 vonden zelfs voor 1950 plaats. Bij de warmterecords is het beeld omgekeerd. Slechts 17 van de 90 vielen vóór 1980 en van de 73 overgebleven warmterecords, vielen er 24 in de twintig jaar daarna en 49 in de laatste 15 jaar, een duidelijk bewijs dat de opwarming al een tijd gaande is en ook nog steeds doorgaat. Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen op www.weer.nl, onder het kopje 'weernieuws'.

Uit de krant