Erwin Leeuwis, directeur Asset Ontwikkeling Eneco en Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedrijf openen het drijvend zonnepark.
Erwin Leeuwis, directeur Asset Ontwikkeling Eneco en Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedrijf openen het drijvend zonnepark. Foto: PR

Evides en Eneco openen drijvend zonnepark op Berenplaat

Algemeen 825 keer gelezen

Regio - Op 8 april openden en Evides Waterbedrijf en Eneco een drijvend zonnepark op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. Hiermee wordt 21% van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering duurzaam ingevuld. Het is de volgende innovatieve stap naar het energieneutraal maken van het drinkwaterproductieproces van Evides. Het drijvende park bestaat uit 2 eilanden van ongeveer 1,5 hectare met in totaal 8804 zonnepanelen.

Bijdrage aan energieneutraalOp jaarbasis wekt het park ongeveer 4.876 MWh op, uiteraard afhankelijk van het aantal zonne-uren. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 2000 huishoudens. De opgewekte elektriciteit wordt door Evides zelf gebruikt voor de locatie Berenplaat. Ongeveer 21% van de totale energiebehoefte van het productieproces zal hierdoor gedekt worden.

Bij de ontwikkeling van het zonnepark stelde Evides als voorwaarde dat de energieopwekking geen impact mag hebben op de waterkwaliteit in het bekken op de Berenplaat. Dit is gevuld met voorgezuiverd rivierwater en is van belang voor de drinkwaterproductie. Eneco en GroenLeven hebben hierop de 2 zonne-eilanden ontwikkeld van ca. 1,5 ha, waarbij een goede waterkwaliteit in de bekkens geborgd blijft. De twee eilanden bestaan in totaal uit 8804 zonnepanelen.

Klimaatdoelstelling 2050
Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedijf: “Evides heeft de ambitie om zoveel mogelijk eigen energie op te wekken. Hiermee dragen we bij aan de klimaatdoelstelling van Nederland om in 2050 volledig duurzaam te zijn op het gebied van energievoorziening. Dat doet Evides onder andere door zonneparken aan te leggen op de eigen terreinen. Wij kiezen daarbij naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking”.

Omgevingsfonds
Om verduurzaming in de omgeving een impuls te geven is ook een omgevingsfonds opgericht. Vanuit het fonds wordt een bijdrage beschikbaar gesteld voor de financiering van leefbaarheids- en/of duurzaamheidsprojecten in de gemeente Nissewaard en de gemeente Hoeksche Waard. Erwin Leeuwis, directeur Eneco Asset Ontwikkeling: “Met het omgevingsfonds willen we het mogelijk maken dat de regio ook voordeel heeft van de lokale opwek van energie. Het kan andere initiatieven tot verduurzaming stimuleren zodat we breed met elkaar investeren in een groene toekomst. ” Binnenkort verschijnt meer informatie op de websites van Evides en Eneco over het omgevingsfonds.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant