Afbeelding

Stormachtig weekend voor de deur

Regionaal 27 keer gelezen

Regio - Het weer slaat volkomen om. Morgen kan het tijdelijk gaan stormen aan zee en ook landinwaarts trekt de wind fors aan. Daarbij worden er stevige regen- en onweersbuien verwacht, die lokaal veel neerslag kunnen achterlaten.

Juist terwijl het voor veel mensen vakantie is, wordt het onstuimig. Voor campinggasten is het zaak om de tenten goed te controleren. Ook meldt MeteoGroup aan onze redactie om morgen niet met een caravan op pad te gaan. Ook zitten de bomen vol met blad, waardoor takken gemakkelijker kunnen afwaaien.

Oorzaak
Een lagedrukgebied is op weg naar Nederland en zorgt deze vrijdag al voor een toename in de bewolking. Vanavond en vannacht schuiven vanuit het zuidwesten de eerste stevige buien over het land, lokaal met onweer. Het kan vannacht soms echt even plenzen.

Kortstondige zomerstorm
Zaterdagochtend trekt de wind fors aan, die is tegen die tijd gedraaid naar het noordwesten. Het windveld verplaatst zich geleidelijk van Zuidwest-Nederland richting het noordoosten. Er komt een harde tot stormachtige wind aan zee te staan, kortstondig is een windkracht 9 mogelijk, een storm. Dat zou dan de eerste zomerstorm van dit jaar worden. Windstoten kunnen oplopen tot rond 100 kilometer per uur in de kustprovincies, en ook in het binnenland worden bij buien windstoten verwacht van 75 tot 80 kilometer per uur. Daarbij valt een heel aantal pittige regen- en onweersbuien. In de loop van de avond verlaten de buien via Groningen het land, klaart het wat op en neemt ook de wind langzaam af.

Uit de krant