Afbeelding
Pixabay

Startup Herstelplan voor Rotterdamse haven

Regionaal 330 keer gelezen

Tijdens de digitale Shakeup op 25 juni, presenteerden 10 maritieme startups en 12 scale-ups het resultaat dat zij hebben bereikt na hun deelname aan het 100 dagen durende innovatieprogramma PortXL. Dit wereldwijde innovatie acceleratieprogramma werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. 

Ook presenteerde PortXL het Startup Herstelplan, een open programma van een jaar, dat gratis toegankelijk is voor alle bedrijven in de haven. Programmadeelnemers worden door PortXL gekoppeld aan relevante startups en kunnen co-funding krijgen voor pilots die gestart worden, waardoor innovatie in de Rotterdamse haven gestimuleerd wordt.

Startup Herstelplan

Startups en scale-ups hebben het zwaar. Onder invloed van de coronacrisis staan innovatiebudgetten in de maritieme en logistieke industrie onder druk. Dit heeft ertoe geleid dat veel innovatieprojecten met startups en scale-ups zijn gestopt of op de lange baan zijn geschoven. Dit kan innovatieverlies tot gevolg hebben terwijl innovaties juist hard nodig zijn voor de digitale- en energie-transitie van de haven. Daarom presenteerde PortXL tijdens Shakeup het Startup Herstelplan. In dit plan, dat start in september, kan elk bedrijf uit de haven zijn innovatie uitdaging inbrengen. Vervolgens zoekt PortXL naar oplossingen wereldwijd en presenteert deze. Met ondersteuning van een ‘innovatie stimuleringsbudget’ worden pilots (=innovatieprojecten) financieel ondersteund. Op deze wijze worden markpartijen en startups op een eenvoudige wijze met elkaar in contact gebracht met als doel het faciliteren en versnellen van innovatieprojecten in de haven.

Het digitale event sloot af met een optimistische kijk naar het komende jaar. Wethouder Barbara Kathmann van de Gemeente Rotterdam en CFO Vivienne de Leeuw van het Havenbedrijf Rotterdam staken de deelnemende bedrijven een hart onder de riem.

‘Het startup herstelplan van PortXL laat opnieuw zien dat Rotterdam de kraamkamer is voor maritieme innovatie en dat gaat tijdens Corona gewoon door. Door internationale innovaties naar Rotterdam te brengen en samen te werken met ondernemers in het maritieme cluster hier, stimuleren we de innovaties die stad en haven hard nodig hebben. Ik roep dan ook graag bedrijven in de regio op hun innovatie-uitdaging bij PortXL neer te leggen. Wanneer zij de 100 challenges, die onderdeel zijn van hun herstelplan, waarmaken versterken we tegelijk ook onze positie als Maritime Capital of Europe.’ Aldus Barbara Kathmann, wethouder Gemeente Rotterdam.

Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam: ‘Het is indrukwekkend om te zien dat we in tijden van enorme onzekerheid op deze wijze de handen ineen weten te slaan om zuurstof te blijven bieden aan broodnodige innovatie. Ik ben heel erg benieuwd welke innovatieve oplossingen we de komende maanden naar Rotterdam weten te halen en hoe zij de haven kunnen gaan ondersteunen in haar transitie.’

Over PortXL

PortXL is ‘s werelds eerste accelerator voor havens en de maritieme sector en uniek in zijn soort. Het doel is om startups en scale-ups te versnellen in havens over heel de wereld. PortXL legt zich toe op het bouwen van een ecosysteem dat waarde creëert voor alle belanghebbenden. ‘Havens ondersteunen voor hun duurzame groei’ is de missie van PortXL.

Dit doen zij door een intensief, drie maanden durend programma te organiseren, waarbij gefocust wordt op de haven gerelateerde industrie. Het PortXL netwerk bestaat uit kennis instellingen, investeerders en bedrijven als partners. Lead partners: Port of Rotterdam en Van Oord; Partners: EY, Royal IHC, Mammoet, Vopak, Boskalis, Shell, City of Rotterdam, Oceanco, North Sea Port, Ampelmann, Deltares, Innovation Quarter, Rabobank en ECE.

Uit de krant