Heeft de kindertoeslagenaffaire ook Hellevoetse gezinnen getroffen?
Heeft de kindertoeslagenaffaire ook Hellevoetse gezinnen getroffen? Foto:

IBH: ‘Hoeveel inwoners Hellevoetsluis getroffen door toeslagaffaire?

Politiek 659 keer gelezen

Hellevoetsluis - IBH wil van het college van B&W weten hoeveel inwoners van Hellevoetsluis slachtoffer zijn van de kindertoeslagenaffaire. De partij heeft hierover een aantal schriftelijke vragen gesteld. 

In de toeslagenaffaire werden naar schatting 26.000 ouders in Nederland slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst. Dit gebeurde in de periode van 2013 tot en met 2019. De parlementaire onderzoekscommissie Van Dam heeft in haar rapport “Ongekend Onrecht” duidelijk gemaakt dat bij de uitvoering van de toeslagen voor kinderopvang de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.

IBH vraagt zich onder meer af of ook Hellevoetse gezinnen zijn geconfronteerd met hoge terugvorderingen. Ook wil de partij weten wat het college heeft gedaan om deze mensen te helpen en, als dat nog niet is gebeurd, wat de gemeente zal gaan doen. Daarnaast vraagt zij zich af of de schulden die kwijtgescholden worden bij de overheid ook geldt voor schulden bij de gemeente. En is de compensatie die de slachtoffers ontvangen vrij van beslag door de gemeente? In het rapport wordt aandacht besteed aan de weinig klantvriendelijke wijze waarop de overheid omgaat met burgers alsook etnisch profileren. IBH wil weten of het college zich hierin herkent ten aanzien van gemeentelijke vorderingen.

Uit de krant