Afbeelding
Foto: PR
Column

Wiet

Column 220 keer gelezen

Als u wel eens wiet gebruikt, dan weet u hoe het werkt. Het is net thuisbezorgd.nl. Je stuurt een appje met je bestelling, en korte tijd later verschijnt er een scootertje aan je voordeur. De handel wordt overgedragen, je betaalt contant of met een Tikkie. Draaien maar die joint.

Wil je zwaarder spul, of een grotere hoeveelheid omdat je zelf een scooter hebt? Dan moet je af en toe in de avonduren naar de Plataanlaan, daar waar regelmatig dure auto’s staan. Of dacht u dat die van de Dogma of Kimé medewerkers waren??

Dit is geen reclame column voor wietgebruik, ik wil het vandaag met u hebben over de wietproef. Drie jaar geleden kondigde onze burgemeester aan dat wij meedoen: de hele wiethandel zou onder staatstoezicht gaan verlopen. De hoop is, vooral van D66, dat de rol van criminelen wordt teruggedrongen en dat ‘gezondere’ wiet beschikbaar komt. Joost Sneller – what’s in a name – is de man die hier over gaat. Vooralsnog lijkt de proef faliekant te gaan mislukken. Gedoe met bankrekeningen bijvoorbeeld, hoe zou dat komen?

De ministers noemen de weg naar de start ‘hobbelig’. Nou, dan zijn ze niet komen kijken bij ons mooie Kickersbloem 3! We hebben met een prachtige brug en brede toegangswegen de rode loper uitgelegd voor de wiettelers. Onze wethouder van economische zaken loopt al een jaar met dollartekens in zijn ogen rond. Want een wietbedrijf moet een aardige oppervlakte bestrijken en wie weet zijn de klachten over stank van de Farm Frites ook in één klap verleden tijd? Maar helaas, de start van de proef is opnieuw uitgesteld. Tot medio 2023, daarna zou de proef 4 jaar moeten duren, dus pakweg tot medio 2027.

Dit alles overziend, kom ik met een nieuwe tip aan de gemeenteraad: kijk eens wat verder dan je neus (…) lang is. In Duitsland lijkt het er op dat vanuit het regeerakkoord wiet ‘gedecriminaliseerd’ wordt. Malta heeft zelfs het bezit en gebruik van softdrugs volledig gelegaliseerd. Portugal kent een systeem van ‘harm reduction’ en zelfs in het strenge Italië wordt Cannabis-light al jaren verkocht. Ook in België gaan steeds meer stemmen op om softdrugs en cocaïne stapsgewijze te legaliseren.

In 2027 verkopen landen om ons heen wiet, dus trek je terug uit de wietproef!

Ger den Reijer

Uit de krant