Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA
Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Landelijk is ook lokaal

Column 115 keer gelezen

De wereld is groter dan Europa, Europa groter dan Nederland, en Nederland groter dan Voorne aan Zee. Toch ben ik dagelijks meer bezig met zaken betreffende onze historische stad, de toekomstige gemeente Voorne aan Zee, haar fraaie en diverse kernen, buurten en wijken, en haar inwoners.

De Partij van de Arbeid Voorne en GroenLinks Voorne, net zo goed als de VVD, CDA en D66, zijn net zo lokaal als de partijen die zich met een titel ‘Lokaal’ afficheren. Onze raadsleden eten, wonen, recreëren en werken in Hellevoetsluis of op Voorne. Hun kinderen sporten en gaan op Voorne naar school. Mijn woning werd onlangs gerenoveerd door lokale ondernemingen. Onze ouders wonen thuis, in woon- of zorgcomplexen op Voorne. En wij betalen onze lokale belastingen in Hellevoetsluis en omgeving.

Met alle respect voor de inzet, en soms ook voor de instelling en opstelling van de politici van de lokale partijen op Voorne. En toch maak ik mij zorgen dat de Partij van de Arbeid en GroenLinks, en de andere landelijke partijen blijkbaar door de bewoners niet ook voldoende erkend worden als lokale partijen die wij evenveel zijn als de zo zelfbenoemde lokallo’s. Want wij hebben iets meer te bieden dan zij.

Onze drijfveer is niet ‘eigen stad eerst’, maar wij worden gedreven door leidende principes: sociaaldemocratisch voor de PvdA, groen en sociaal voor GroenLinks, (sociaal)liberaal voor VVD en D66, of vanuit christelijke overtuiging voor het CDA. En vanuit deze principes doen wij alles dat goed is voor onze lokale inwoners.

Maar hoe je het wendt of keert, veel lokaals wordt al ergens anders voorgekookt: in de wereld, in Europa, in Nederland, in de Provincie en de Waterschappen. Door de PvdA’s en GroenLinks’en van deze wereld, de VVD’s, CDA’s, D66’en, of one-issue partijen als PvdD, 50+, BBB en andere. Ja, tot mijn spijt zelfs door PVV’s en FvD’s. Daar vinden de fundamentele discussies plaats en worden de allesomvattende besluiten genomen met hun weerslag op onze lokale omgeving.

De wereld is groter dan Europa, Europa is groter dan Nederland, en Nederland is groter dan Voorne aan Zee. Daar kan ik als lokale PvdA/GroenLinks altijd op terugvallen.

Wij wensen u een gelukkig, gezond en sociaal 2022.

Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA

Uit de krant