Afbeelding
Foto: PR
Column

Het jaar 2050

Column 78 keer gelezen

December, tijd om vooruit te kijken. Soms lees je over het jaar 2050. Meestal komt het voor in doemscenario’s. Over wat de klimaatverandering tegen die tijd heeft aangericht, dat er oorlog is en dat we bedolven zijn onder CO2.

Maar je kunt ook over 2050 dromen in positieve scenario’s! Dat is toch veel leuker? Ik heb het eens geprobeerd.

We dromen dus dat we leven in het jaar 2050. Voorne aan Zee is al weer 10 jaar geleden opgegaan in de regio Schouwen-GO-VP waardoor er een evenwichtig bestuur is ontstaan voor de gehele streek die prat gaat op haar landelijke en toeristische uitstraling.

De auto waarin je rijdt, correctie die je rondrijdt, biedt mogelijkheden om onderweg een film te bekijken, of geeft je met behulp van virtual reality vast een gezicht op de plaats die je vervolgens gaat bezoeken. Heb je een restaurant geboekt, dan stuurt dat je zo’n autonoom rijdende auto om je op te halen. En eenmaal aangekomen schenkt een aardige robot je een aperitiefje in. Je eten komt uit de printer.

Kabinet Rutte 11 eist dat je je laat testen op Covid 63 als je terugkomt van je vakantie op de maan. Die test verloopt door je alleen je oor tegen je arm te houden. In je arm is een chip ingebouwd en zodoende sta je in contact met de hele wereld.

Later in het jaar is er het feest van ‘geng-wu’. De EU bestaat al 20 jaar niet meer, we zijn tegenwoordig een provincie van het zuidelijk deel van China. De Alibaba munt zit in onze digitale wallet, niemand die er ooit een heeft gezien.

Sinds 2035 ligt onze kustlijn langs de lijn Zwolle, Arnhem, Maastricht, na de grote overstroming die veel schade aanrichtte. Gelukkig waren de inwoners van de huidige kuststreek grotendeels tijdig naar veilig gebied verhuisd, op enkele honderden klimaatontkenners na.

Energie halen we uit kernenergie en waterstof, de centrales zijn op de maan en op mars gebouwd, nadat we hadden uitgevonden hoe we in de ruimte net zo snel kunnen reizen als het licht.  Onze oudste inwoner is inmiddels 132, nadat het gen dat ons ouder laat worden is gekraakt.

Helaas, dromen zijn bedrog, maar het is best leuk je fantasie te laten spreken!

Ger den Reijer

Uit de krant