Mieke Bakker-Mantjes fractievoorzitter D66
Mieke Bakker-Mantjes fractievoorzitter D66 Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Resultaten uit het verleden...

Column 201 keer gelezen

….bieden geen garantie voor de toekomst! Deze uitspraak wordt bij allerlei beleggingsproducten, zoals dat tegenwoordig heet, eventjes snel op het einde van een commercial en een beetje zachtjes toegevoegd.

Bij de raadsvergadering van deze week wordt de raad gevraagd in te stemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B&W) een krediet beschikbaar te stellen van maximaal € 3,6 miljoen ten behoeve van de uitbreiding van het aandelenkapitaal Stedin. Stedin is het bedrijf dat zorg draagt voor de infrastructuur van onze energielevering, dus bekabeling, stroomstations e.d. Stedin moet flink investeren om alles op orde te brengen voor de veranderingen om de stroomlevering door nieuwe energiebronnen zoals zon en wind mogelijk te maken. Ook voor de terug-levering van bedrijven en particulieren van de opbrengst van hun zonnepanelen zijn aanpassingen nodig.

Natuurlijk is D66 Hellevoetsluis voor duurzame energie. We begrijpen ook dat daarvoor flink geïnvesteerd moet worden. De financiële positie van Stedin is niet goed genoeg om eenvoudig nieuwe leningen aan te kunnen gaan.

Daarom kijkt Stedin naar de eigen aandeelhouders voor extra geld. Hellevoetsluis is zo’n aandeelhouder. B&W wil daarom extra aandelen Stedin aanschaffen om Stedin extra werkkapitaal te geven. B&W wil daar € 3,6 miljoen voor uittrekken, met geleend geld. De motivatie is: we kunnen tegen zeer lage tarieven geld lenen en we krijgen gegarandeerd rendement.

Het is helemaal niet zeker dat er straks wel dividend uitgekeerd gaat worden. Immers resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Leningen aangaan voor het verkrijgen van aandelen??? Dat doet me denken aan de Winstverdriedubbelaar van Legio Lease. Gegarandeerd rendement met geleend geld. Dat liep verkeerd af. Dus of het verstandig is als gemeente hier in mee te gaan? D66 Hellevoetsluis is van mening dat dit niet mag, wij zijn kritisch hoeder van de gemeentefinanciën.

De raden van Brielle en Westvoorne hebben al negatief gereageerd op de voorstellen van hun colleges. Moeten wij als Hellevoetsluis dan als enige van de drie gemeenten de fusie naar Voorne aan Zee instappen met een extra schuld? D66 vindt van niet.

Mieke Bakker-Mantjes fractievoorzitter D66

Uit de krant