Afbeelding
Stock

Lentekriebels en Corona

Column 392 keer gelezen

Het is maart, en dat is goed nieuws voor de winter worstelaars onder ons. Dapper hebben wij ons door de grauwe, grijze, natte, koude dagen heen geslagen.

Door Wendy de Wit

Ik kreeg van mijn vriend een winter klaag verbod nadat ik het vorig jaar wel erg bont had gemaakt door bijna dagelijks te roepen, zeuren of mompelen. "Gatver, wat is het koud". Ik praatte hem nog net niet een heuse winterdepressie aan terwijl ik zelf vier keer per dag met mijn hond de kou trotseerde in een veel te dunne, maar modieuze jas. We doen onszelf soms heel wat aan, in plaats van heel wat aan te trekken. Mijn hond liep er warmer gekleed bij dan ik, en mijn vriend vond het aandoenlijk, propte mij in zijn winterjas met het verzoek zelf ook eens een echte warme jas te kopen.

Deze winter kreeg ik dus een klaagverbod. Ook omdat ik, heel eigenwijs, geen gore-tex regen- en windstopper, vier dubbellaagse met voering gevulde winterjas heb gekocht. Tot mijn verbazing heb ik met kranig gehouden. Ik hoor u denken "Mens, stel je niet zo aan". De sneeuw, de ijzel, de dagen gevuld met gure water kou bleven tot een minimum beperkt. Ik denk dat ik alles bij elkaar genomen maar vijf keer echt heb gemopperd en kwam daarbij niet verder dan brrr. Punt. Op 20 maart begint de lente, de klimatologische indeling van het KNMI geeft de start van de lente al op 1 maart is en zal duren tot 31 mei. "Hoera, het is lente!" De vogeltjes doen met me mee, want wie 's ochtends voor de grote drukte even buiten luistert hoort de vogeltjes al kissebissen. Mijn hond snuffelt veel langer in het gras en tussen de buien door valt het op dat het weer langer licht is. Brengt de lente ook goed nieuws mee voor het coronavirus dat ons momenteel zo in de greep houdt? Er zijn nog onderzoeken gaande, maar het lijkt erop dat het virus zich makkelijker verspreidt in de wintermaanden, en dat de komst van de lente de wereld ook zal helpen dit virus te bestrijden. Aldus de hypothese van een aantal virologen van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik slik wat extra vitamine pilletjes en hoop op het beste, wellicht net als u.

Zitten we van de zomer gewoon weer een stuk geruster aan die andere Corona. Waarbij de enige voorzorg die je misschien zou moeten nemen de benenwagen is of een taxi naar huis. Door de bijwerkingen van een geel zacht biertje dat met een schijfje limoen of citroen gedronken wordt op een gezellig vol terras. Voor de optimisten onder ons "Het is lente dus al bijna zomer!"

Uit de krant