Afbeelding
Foto: Stock
Column

Een goede buur is een verre vriend

Column 352 keer gelezen

Mijn buurman brengt me eten. Ik heb niets nodig, maar hij heeft over dus heeft hij besloten het aan mij te geven. Ik weet niet goed waarom hij dat doet maar ik vind het een lief gebaar.

Door Wendy de Wit

Er is nog zo iemand die ik ken. Hij bewaart reservesleutels voor de bewoners van het appartementencomplex waarin hij woont, hij hangt lampjes op als anderen dat zelf niet kunnen, hij houdt deuren open, hij is een vast gezicht en aanspreekpunt en weigert nooit een pakketje voor de buren. In meerdere wijken in Hellevoetsluis kom je ze tegen, en als je geluk hebt woon je vlakbij zo'n goede buur. Het zijn de mensen die altijd bereid zijn net dat stapje extra te zetten. Een verschil maken en dat op een positieve manier te doen. De ene buurvrouw die de andere buurvrouw meeneemt in de auto naar de supermarkt omdat de ander anders zo'n eind moet sjouwen. Een buur bij wie je mag aanbellen voor hulp, die betrouwbaar is en samen kijkt naar oplossingen. Die stille buur van wie je niet weet wie het is, maar die altijd de rommel opruimt in het portiek. De buurman die een manusje-van-alles is en zijn eigen bezigheden staakt om een ander te helpen. Of de oplettende buur die de buurtapp alarmeert wanneer er iets opvalt in de wijk of als er ergens een verloren hond of kat loopt. Dat soort buren zijn goud waard.

Je loopt de deur niet bij elkaar plat, sterker nog, vaak kom je niet eens bij elkaar over de vloer maar ze vergroten het gevoel van veiligheid en samenhorigheid doordat ze er simpelweg zijn. Wanneer iemand vrijwilliger is, zich ergens belangeloos inzet, krijgen ze daar wel eens een extra beloning of pluim voor. Sommigen worden zelfs in de krant in het zonnetje gezet. Hoe leuk zou het zijn om zo'n buur ook te laten zien hoe erg zij gewaardeerd worden? Een lief kaartje ophangen in de portiek voor die anonieme buur die altijd opruimt, een bloemetje voor die ene buurvrouw, een kleine verrassing voor het manusje-van-alles.

Ik ga eens kijken hoe ik mijn buurman kan bedanken voor al dat eten. Het lijkt me in ieder geval leuk om wat terug te doen voor hem. Ik weet toevallig dat hij niet weet hoe hij goede taarten moet bakken. Nu ben ik geen keukenprinses van het formaat 'Heel Holland Bakt' maar een appeltaart moet wel lukken. Als iemand daar nog een recept voor heeft? Leuk, iemand blij maken! Tenminste als hij appeltaart lekker vindt, want dat weet ik dan weer niet. We zijn tenslotte geen vrienden, maar een goede buur is soms toch een in de verte een vriend. Die toevallig naast je woont.

Uit de krant