Een maatschappelijke horecagelegenheid waar iedereen zich welkom voelt.
Een maatschappelijke horecagelegenheid waar iedereen zich welkom voelt.
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Koen Harsma van De Waag

Actueel 2.631 keer gelezen

Hellevoetsluis - Met zijn drieën zijn ze een nieuw avontuur aangegaan in De Waag: pand-eigenaar Willian de Koster, uitbater Gerrie van Pelt en Gastheer Koen Harsma.

Koen zit sinds zijn vijftiende in de horeca. Hij begon in Dok West als hulpje van de chef. "Daar ben ik mentaal volledig ontgroend in de keuken" lacht hij. "Dok West werd een van de grootste leermomenten van mijn leven". Op zijn zestiende ging hij naar de middelbare hotelschool en kwam voor een snuffelstage terecht bij Blessing in Zuidland. "Daar bleek ik in de bediening veel beter tot mijn recht te komen dan in de keuken. Vooral de High Tea en andere arrangementen lagen mij enorm.

Wel irriteerde ik me enorm aan mijn gebrek van drankenkennis dus ben na Blessing bewust in een slijterij gaan werken. 3 jaar werkte ik daar, naast school en heb daar tevens mijn wijndiploma behaald. Na het behalen van zijn schooldiploma werkt Koen in een huishouden. "Daar heb ik een bepaalde vorm van gastvrijheid ontwikkeld die ik heel erg graag uit wil dragen. Dit heeft mij ook echt gevormd tot wie ik nu ben. Met die kennis ben ik voor de Bastion Hotel Groep gaan werken waar ik trainingen heb gegeven in gastheerschap. Daarnaast heb mij daar opgewerkt tot F&B manager van Bastion Vlaardingen.

Maar na ruim 3 jaar was voor mij de uitdaging weg. Toevallig kwam ik Gerrie van Pelt tegen op een feestje en hij deed mij een aanbod: De Waag, zijn vlees en mijn gastheerschap: dat zou de basis zijn. Ik heb er een week over nagedacht en heb toen mijn baan opgezegd en afgelopen 1 oktober stond ik hier. De Waag is mijn nieuwe uitdaging. Mensen kwamen de eerste maand voorzichtig binnen. Even kijken in de nieuwe zaak. Ik heb hier 7 tafels dus kan mijn gasten de volledige aandacht geven. En dat werkt. Mensen komen terug, nemen vrienden mee die later ook weer terug komen met andere vrienden. Zo gaan dingen lopen. Inmiddels zitten er gemiddeld 25 mensen te lunchen tussen de middag. De Vesting mist een lunchroom. Ik zie de rol van de Waag een beetje als de huiskamer van de Vesting. Die rol wordt hier nog niet vervuld en ik vind het ook heel belangrijk dat ik niet iemands rol ga overnemen hier. Ik wil graag aanvullen.

Er is hier plek voor meerdere doelgroepen. Leerlingen die hier hun huiswerk doen, opa en oma die hier met hun kleinkinderen komen. Mensen die hier een drankje komen doen voordat ze gaan stappen. Een maatschappelijke horeca gelegenheid waar iedereen zich welkom voelt. En dat is wat Willian al voor ogen had toen hij het pand kocht. Lunchroom daar blijft wel de nadruk op liggen. Mooi vleesbeleg, zelfgemaakte hamburgers, heerlijke zelfgemaakte worsten, zalige carpaccio en de welbekende ballen van Van Pelt. Wel willen wij af en toe een avond organiseren. Afgelopen 7 december hadden wij een succesvolle stamppotavond en in januari houden we een biefstukavond. De avonden moeten vooral een hoog aanschuifgehalte hebben; gezellig met elkaar eten". Koen is een zeer enthousiaste en creatieve host die vol ideeën zit voor de Waag en vele daarvan ook zeker uit gaat voeren. Alleen dat is een regelmatig bezoekje aan de Waag al meer dan waard.

De Waag aan de Oostzanddijk. Geopend van woensdag tot en met zondag. Meer info via 0181-776952 of info@dewaag.nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant