Bep Boogaards bij de koelcel
Bep Boogaards bij de koelcel

Voedselbank gaat verspilling tegen

Actueel 757 keer gelezen

De Voedselbank is gebaseerd op een duurzaam gedachtegoed: mensen met een laag inkomen helpen en tegelijkertijd voedselverspilling tegen gaan door producten die de houdbaarheidsdatum naderen een nuttige bestemming te geven. Dat de vrijwilligers bij de Voedselbank niet van verspilling houden, bleek ook tijdens de deelname aan de duurzaam ondernemen estafette van de gemeente Hellevoetsluis.

Secretaris Bep Bogaards: "Ons doel is om mensen te helpen die het financieel lastig hebben. Zuinig leven hoort daar natuurlijk ook bij en daarin geven wij natuurlijk zelf het goede voorbeeld. Op plekken waar niet gewerkt wordt, doen we het licht altijd uit en apparaten zetten we na gebruik direct weer uit. Hoe meer we besparen, hoe meer geld er over blijft om onze klanten te helpen. Daarom deden we graag mee aan deze estafette."

Een grote energieverbruiker voor de Voedselbank is de koeling. Er staan koelcellen om producten vers te houden. Om de koude ook bij het openen van een koelcel zo veel mogelijk binnen te houden, zijn kunststof flappen aangebracht achter de deuren van de koelcel. Stimular, de adviseur die de duurzaamheidsscan uitvoerde, had nog wel enkele aanvullende besparingstips voor de koelingen. Zo stond de temperatuur van de vriescel lager ingesteld dan noodzakelijk vanuit hygiënewetgeving. Elke graad temperatuurverhoging levert een besparing van circa 4% op het energieverbruik van koelingen. Bep Bogaards: "Stimular liet ons zien dat de oude koelkast in de koffieruimte scheuren in de rubbers vertoonde. Dit zorgde ervoor dat de koelkast meer elektriciteit verbruikte om op temperatuur te blijven. We hebben de koelkast inmiddels uitgezet en afgevoerd naar de milieustraat. De etenswaren voor eigen gebruik, leggen we nu in de koelcel, zodat we het energieverbruik van één koelkast volledig besparen."

Grote investeringen in duurzame maatregelen kan de Voedselbank helaas niet zelf doen. Hiervoor is de Voedselbank afhankelijk van de verhuurder en van sponsors die bij willen dragen aan een maatregel. Zo kreeg de Voedselbank recent een nieuwe zuinige koel/vrieswagen van een meerdere sponsors, ter vervanging van een 10 jaar oude wagen die bovendien besparingen oplevert omdat ze een aanhangwagen met aggregaat en koelinstallatie kunnen afstoten. Hierdoor wordt een flinke besparing gehaald op het brandstofverbruik. Verder krijgt de Voedselbank levensmiddelen van leveranciers aangeboden. Hiermee krijgen producten die niet meer worden verkocht, alsnog een mooie bestemming.

Zelf aan de slag?
De gemeente Hellevoetsluis gaat ook dit jaar weer verder met de duurzaam ondernemen estafette en biedt geïnteresseerde organisaties een gratis scan aan. Bedrijven, scholen en andere organisaties kunnen zich aanmelden bij Stefan Romijn van Stichting Stimular (s.romijn@stimular.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant