De allerlaatste column van Wubbo Tempel...
De allerlaatste column van Wubbo Tempel...

Doe eens gek!

Actueel 285 keer gelezen

Ik voel me een beetje Heintje Davids, want voor mijn gevoel ben ik al twee maanden afscheid aan het nemen en afscheidsinterviews geven. Maar dit is hem dan echt: mijn laatste column. In deze zwanenzang geef ik Hellevoetsluis en de Hellevoetse politiek graag drie gedachten mee.

De eerste is: blijf samenwerken met de buurgemeenten. Er lijkt soms een wat vechtjasserige cultuur te bestaan, waarbij we de buren argwanend bekijken en ons vooral afvragen of we zelf niet slechter van iets worden. Maar het afgelopen jaar, en dat zie ik zelf ook als mijn eigen grootste verdienste, hebben de gemeenten op Voorne belangrijke stappen gezet op weg naar verdere samenwerking. De colleges van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben de intentie uitgesproken om tot een ambtelijke fusie te komen. De raden moeten die wens na de zomer nog bekrachtigen. Daarna is er nog heel veel werk te doen, maar ik hoop, en ik wens u dat ook toe, dat wij op die weg kunnen doorgaan.

Het tweede advies is: verkoop jezelf. Bij de eilandmarketing kan er wat mij betreft nog een tandje bij. Ik heb het afgelopen jaar met enige jaloezie gekeken naar onze zuiderburen van Goeree-Overflakkee. Wat ze nou precies anders doen is niet eens zo simpel te vertellen, maar met hun nieuwe hippe beachtent in Ouddorp, en hun inwonersgroei, komt Goeree-Overflakkee als verrassend eigentijds en succesvol over. Dat kunnen wij ook, en dan als eiland(en), met drie of vier gemeenten.

Mijn laatste tip: doe eens gek! Over het algemeen zijn we hier in Hellevoetsluis heel praktisch, nuchter en zakelijk, te kenmerken als: 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Maar soms moet je juist wel een beetje gek doen. Een voorbeeld: het relatief kleine aantal koninklijke onderscheidingen dat dit jaar in Hellevoetsluis werd uitgereikt. Ik wilde daar verandering in brengen, en schreef er mijn column over. Diverse mensen remden me af: nergens voor nodig om dat verder te stimuleren. Tot mijn genoegen zijn de voortekenen voor 2016 gunstig: we hebben meer dan dubbel zo veel aanvragen als vorig jaar. Of de koning alle aanvragen honoreert moet nog blijken, maar ik ben al blij met het hogere aantal aanvragen. Hier heeft een beetje gek doen dus gewerkt.
Dat was het dan. Donderdagavond 10 september neem ik afscheid en dan kijk ik terug op een heel fijn jaar Hellevoetsluis. Inwoners, politiek, ambtelijke organisatie: bedankt voor alles. Ik zal u missen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant