Afbeelding

Waar gaat het mis?

Actueel 256 keer gelezen

Toeslag van 570 % bij dienstapotheek? Je leven staat op zijn kop, alles draait om kanker. Elke dag, 28 keer achter elkaar, rijdt je naar Rotterdam voor bestralingen en chemo. Het is zondag en je voelt je niet goed, hebt last van de chemo en besluit naar de huisartsenpost te gaan. Pillen worden voorgeschreven om het leed te verzachten. Je wilt graag geholpen worden en rijdt 36 kilometer om ze dan toch maar in Spijkenisse op te halen. Voor de pillen van normaal € 7,32 moet ineens € 49,05 worden betaald. Je vraagt je af: “Hoeveel moet er verdiend worden aan kankerpatiënten?”

Nacht en weekendtoeslag terecht?
Steeds vaker worden Hellevoeters geconfronteerd met de uitkleding van de zorg. Apotheken sluiten na 18.00 uur en in het weekend, zodat ’s avonds en op zon- en feestdagen moet worden afgereisd naar Spijkenisse of Dirksland om een noodrecept op te halen. Voor deze ‘service’ mag dan ook nog eens een toeslag worden betaald van € 44,43 in Spijkenisse en zelfs € 65,00 in Dirksland. Net als steeds meer medicijnen wordt ook de toeslag niet vergoed door de zorgverzekeraars. Een groeiend probleem.


Regio dienstapotheek
Dienstapotheek ‘het Hof van Putten’ in Spijkenisse is de Regioapotheek voor Voorne Putten. Beherend apotheker Beatrice Heijnen geeft hierop een reactie: “ Wij zijn in overleg met apotheken in de regio en met de zorgverzekeraars aangewezen als Regio dienstapotheek. ’s Nachts zijn wij bemand en daardoor zijn er ook extra kosten. Vorig jaar hebben we in overleg met de zorgverzekeraar een begroting gemaakt, waaruit een kostendekkend tarief van € 44,43 is bepaald. Dit bedrag wordt doorberekend aan de patiënt. Huisartsenposten vermelden dit niet bij het uitschrijven van recepten, zodat men daarmee pas in de apotheek geconfronteerd wordt.”


Verschillen
Beatrice Heijnen vervolgt: “In grote lijnen klopt het ook niet. In een dichtbevolkt gebied, zoals Amsterdam wordt slechts € 20 toeslag berekend, in Dirksland zelfs € 65,00. De verschillen komen voort uit de marktwerking. Niet alleen bij apotheken, maar ook bij ziekenhuizen zijn de prijzen en de kwaliteit overal verschillend. Ik ben van mening dat de zorgverzekeraars dit moeten compenseren, zodat in heel Nederland hetzelfde wordt betaald.”


Conclusie
Apotheker Botter van Helius apotheken in Hellevoetsluis beaamt dat de zorg steeds verder wordt uitgekleed. “De zorgverzekeraars drukken de regels gewoon door onze strot. Het vervelende is dat wij dan moeten uitleggen dat weer iets niet vergoed wordt. Het wordt voor de assistentes ook steeds lastiger om uitleg te geven aan de steeds gewijzigde regels.” Het is en blijft hoe dan ook een probleem voor de gehele regio. Is het wel terecht dat deze uitgeklede zorg mag worden doorberekend aan de patiënten? Mag er worden verdiend aan zieke mensen? Ziekenhuizen sluiten, eerste hulpposten verdwijnen… Wie het weet mag het zeggen, maar waar gaat het toch fout?

Nicole van Tooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant