Daan Dankaart:  er moet een volwaardige basisschool blijven bestaan aan deze zijde van de Rijksstraatweg
Daan Dankaart: er moet een volwaardige basisschool blijven bestaan aan deze zijde van de Rijksstraatweg

PvdA Hellevoetsluis was in de Vogelbuurt

Actueel 198 keer gelezen

Van 15 tot 19 september gingen de vrijwilligers van de PvdA Hellevoetsluis weer de buurt in: deze keer viel de beurt aan de Vogelbuurt. Zij spraken daar aan de deur met 80 bewoners over het wel een wee in de buurt, en wat men vindt van het voornemen om de basisschool De Wateringe aan de Bremstraat te sluiten. Zij ontvingen ook nog enkele ingevulde enquêteformulieren via internet terug van bewoners die niet thuis getroffen werden.

Resultaten.
Als grootste pluspunt kwam opnieuw de Rustige Woonomgeving uit het onderzoek; dat is over het algemeen vaak het geval, maar met 60% is dit aspect in deze wijk bovengemiddeld. Veel bewoners roemen het ‘dorpse’ karakter van de buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar omgaan; dit vertaalde zich in een score van 47% voor Sociale Cohesie. Dit is des te opvallender - positief! - omdat deze buurt een relatief hoge concentratie mensen huisvest die niet van oorsprong uit Nederland komen. De volgende positieve aspecten van de buurt waren Kindvriendelijk en Veilig. Veel mensen hadden moeite om minder goede punten over de wijk naar voren te brengen, en deze scoren dan ook aanmerkelijk lager dan de positieve. Toch zijn er wel enkele te noemen die aandacht vereisen. Als slechtste kwam uit de bus dat men relatief veel overlast ondervindt van het gedrag van scholieren van de nabijgelegen middelbare scholen; met 22% was daarmee het aspect Overlast de bedenkelijk negatieve ‘winnaar’. Vooral ergert men zich aan het fietsgedrag van sommigen van deze jongeren die graag 4-breed naast elkaar willen rijden, en ook vaak de trottoirs verkiezen boven de rijweg; maar ook een andere zaak is de bewoners een doorn in het oog: het rondhangen in de brandgangen, waarbij ook regelmatig wiet gebruikt wordt.

Fietstunneltje
Een andere bron van overlast is – ja, opnieuw! – het in onze ogen zo langzamerhand beruchte fietstunneltje naar de Asmusstraat. Elk buurtbezoek in de aanliggende buurten wordt dit weer genoemd: dealen en kapot glas na het weekend. Met een diepe zucht zullen we dit opnieuw bij de gemeente opbrengen, in de hoop dat er nu eens iets afdoende aan gedaan wordt.
Tweede op de negatieve ranglijst is Verkeersveiligheid, met 13%. Dit facet kent slechts één noemer: te hard rijden. Voornamelijk de doorgaande straten als de Meeuwenlaan, de Hoonaartstraat en de Smitsweg lijken sommige mensen aan te zetten tot onmatige snelheden in deze woonbuurt. Het is dan ook niet zeldzaam dat auto’s elkaar in innige omhelzing treffen op de kruispunten van de Meeuwenlaan met de verschillende zijstraten. Ook iets waar we aandacht voor zullen vragen.
Andere minpunten die vaker dan gemiddeld werden genoemd zijn: Hondenpoep en Voorzieningen voor kinderen/jeugd. In het bijzonder de problematiek rond hondenpoep komt elke keer terug; men ergert zich er stevig aan dat er wel beleid bestaat, maar dat daar niet of nauwelijks op gehandhaafd wordt. We hebben dit al eerder aangekaart bij de gemeente, maar tot dusverre zonder enig zichtbaar effect. Zou de aanhouder winnen? Wij hopen het, want we zullen er ieder geval toch maar weer op gaan hameren.

De Wateringe
Gezien de ligging van deze buurt en de actualiteit betreffende de voorgenomen sluiting van de basisschool aan de Bremstraat, werd deze keer ook gevraagd wat men van deze sluiting vindt, en waar de kinderen dan naar school moeten gaan. Alhoewel de Vogelbuurt niet direct aan de Bremstraat grenst, is OBS De Wateringe toch voor een groot deel van de kinderen uit deze buurt de meest voor de hand liggende keuze. Het zal dan ook niet verbazen dat 81% van de bewoners het niet acceptabel vindt dat de school op deze locatie moet sluiten, en dat slechts 7% dit wel aanvaardbaar vindt. Weliswaar gaf een kleine meerderheid aan zelf geen kinderen (meer) in de betreffende leeftijd te hebben, maar men kon zich dit nog wel herinneren als dit niet te lang geleden wel het geval was, of men kon zich anderszins goed inleven in de gevolgen. Als men een keuze moest maken voor een alternatief voor de Wateringe, koos men ongeveer evenveel voor het nieuwe scholencluster aan de Sportlaan als voor de OBS Het Schrijverke aan de P.A. de Genestetlaan. Daan Dankaart, voormalig PvdA-fractielid met de portefeuille Onderwijs: “De mening van de PvdA was, is en blijft volstrekt duidelijk: er moet een volwaardige basisschool blijven bestaan aan deze zijde van de Rijksstraatweg; de resultaten van dit wijkbezoek doen niet anders dan ons sterken in deze visie.”

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant