Afbeelding

Zoogkoeien in Westduinen krijgen hulp

Actueel 139 keer gelezen

De Westduinen, ook bekend als ‘hobbelwei’, in Ouddorp zijn zogenaamde vroongronden. Duingraslanden die, uitgezonderd de winter, worden begraasd door koeien. Zo lopen er in de Westduinen elke zomer tientallen zoogkoeien: koeien met 1 of 2 kalveren. Op de graasgronden kunnen deze dieren naar hartenlust grazen. Het Zuid-Hollands Landschap is toch gestart met aanvullende beheersmaatregelen in het gebied. De reden hiervan is stikstofdepositie. Door eeuwenlange begrazing groeien er vele bijzondere planten.

Het is een van de weinige groeiplaatsen van de zeldzame herfstschroeforchis en de harlekijn, beide orchideeën. Het Zuid-Hollands Landschap zet zich al jaren in voor het behoud van deze natuur. Toch winnen de ruigte planten zoals bramen en biezen het op sommige plaatsen van de bijzondere planten door zogenaamde stikstofdepositie. Het uit de lucht regenen van voedingsstoffen komt door de uitstoot veroorzaakt door menselijke activiteiten zoals industrie, intensieve landbouw en verkeer. Juist in voedselarme gebieden als de Westduinen kan stikstofdepositie zorgen voor een versnelde verruiging van de vegetatie. In het Europees beschermde natuurgebied kunnen zo de natuurwaarden achteruitgaan. Om dit te voorkomen is de Provincie Zuid-Holland het project programmatische aanpak stikstof (PAS) gestart. Dit programma stelt geld beschikbaar om extra beheers inspanningen te doen.

Werkzaamheden
Extra beheersmaatregelen zijn het fasegewijs schonen van poelen en het maaien van ruigte. De poelen worden ontdaan van begroeiing, waardoor libellen en amfibieën voldoende diep en schoon water behouden. Stukken duin begroeid met grassen en bramen worden niet meer opgegeten door de koeien en bieden zelfs plaats voor boompjes om te kiemen. Door met een maai- en zuigmachine de ruigtes op te ruimen en aanvullend een paar jaar te maaien blijven de duingraslanden behouden.
Op een kleine oppervlakte wordt plaggen, het verwijderen van de humeuze bovenlaag, toegepast. Deze laag is erg voedselrijk en een goede kiemingsbodem voor bramen, biezen en bomen zoals de berk. Door het verwijderen, kan de vegetatie van open duingrasland zich weer ontwikkelen.

Uitvoering
De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats binnen de terreingrenzen. Voor de werkzaamheden is toestemming verkregen om, met inachtneming van de nodige zorgvuldigheid, de huidige natuurwaarden te sparen. Zo wordt er ten bate van de Noordse woelmuis gefaseerd gewerkt, steeds blijft de helft van een vlak bramenruigte ongemoeid. Daarnaast worden de groeiplaatsen van de herfstschroeforchis ontzien of pas gemaaid als het voor de plant niet schadelijk is. De verwachting is dat de werkzaamheden eind oktober geheel zijn afgerond.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant