Afbeelding

Geslaagd Cultureel Festival

Actueel 157 keer gelezen

Afgelopen zondagmiddag was het weer tijd voor het jaarlijkse Cultureel Festival. Het festival werd officieel door wethouder Margriet Den Brok geopend waarna zij aan een discussie deelnam over de toekomst van de culturele sector in Hellevoetsluis. Onder leiding van Leo Blok werd er een discussie gehouden over de samenwerking van de culturele instellingen in Hellevoetsluis. Hier bleek uit dat samenwerking en behoud van beide locaties de sleutelwoorden waren in het gesprek. Het belang van het overbrengen van theater, kunst, cultuur en muziek aan het publiek is en blijft het belangrijkst voor alle partijen. Omdat de subsidiekraan is al enige tijd dicht is, moeten de culturele instellingen zoals de Bibliotheek, Theater Twee Hondjes, Muziekschool Voorne, Omroep Voorne, Museum Platform, de Volksuniversiteit en de Kunstuitleen opzoek naar nieuwe wegen om te bewandelen in hun voortbestaan en samenwerking.

Podiumkunstenaars en andere creatieve uitingen

Er kan teruggekeken worden op een gezellig en ontspannen creatief cultureel festival. De krachtenbundeling van alle instellingen zorgden weer voor een leuk start van het culturele seizoen met het Cultureel Festival. Voor deze dag waren het theater, de kunstuitleen, het theaterrestaurant en de muziekschool opengesteld. Het was een dag met veel muziek, theater, kunst en andere creatieve uitingen. De hele middag kon het publiek genieten van verschillende muziek, lezingen en workshops. De muziek varieerde van klassiek tot oud-Schots. Mannenkoor de Lighthouse Singers zong enkele liederen in de foyer van het theater. Ook kon je als je wilde meejammen of een workshop improvisatie volgen. Daarnaast waren doorlopend optredens van muzikanten in de verschillende ruimtes. Ook de docenten van de muziekschool traden op; in elke ruimte bracht een muzikant een stuk ten gehore. Kinderen konden meedoen aan een theaterworkshop die werd verzorgd door het Jeugdtheater Hofplein. Eerst oefenden ze samen kort een toneelstuk, waarna ze dat in de grote zaal op het podium mochten om op te treden voor het publiek.

Cultuur voor jong en oud
De muziekschool hield een Open Dag tijdens het festival zodat iedereen een instrument kon uitproberen onder begeleiding van één van de gediplomeerde docenten. Een uitgelezen moment om eens te ervaren of je het leren spelen van een instrument zoals de viool of piano in je vingers hebt. In de kunstuitleen kon uiteraard de beeldende kunst bewonderd worden onder het genot van muzikale klanken. Buiten voor de kunstuitleen werd een workshop boetseren gegeven voor kinderen. Aan de hand van een voorbeeld mochten ze zelf een schaap van klei proberen te maken. Een festival is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en daarom was Gasterij de Bollaarshoeve van Ipse de Bruggen aanwezig om de lunch in het theatercafé te verzorgen. Kortom, een bezoekje aan het Cultureel Festival was een welbestede zondagmiddag voor jong en oud. Door de inzet van alle deelnemende culture instellingen was het festival ook dit jaar weer zeer geslaagd.

Evelien Holleman - foto's Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant