Afbeelding

Reislustig schrijverspaar maakt dromen waar

Actueel 900 keer gelezen

Het zoute water zit hen in het bloed! Het echtpaar Aad en Hella Twigt vaart al ruim 40 jaar de wereld rond en zijn ook nu nog niet uitgevaren. Onlangs kwam hun derde boek uit, ‘Dochters van Kaap Hoorn’. Nu zij zelf opa en oma zijn beseffen zij pas wat hun ouders hebben moeten doormaken toen zij hun dromen hebben nagejaagd door met hun gezin de wereld te ontdekken. Zij dragen hun boek dan ook op aan alle grootouders die hun kleinkinderen moeten missen.

Dromen
Als klein jongetje had Aad Twigt een droom: “Zeeman en schrijver worden én de wereld rond zeilen.” Met 15 jaar ging hij naar zee en werkte zich op van lichtmatroos tot kapitein. De dag dat hij zijn tweede rang behaalde, leerde hij “de mooie blonde onderwijzeres Hella” kennen. Ze raakten aan de praat en Aad vertelt haar over zijn dromen. Hella maakte al snel duidelijk dat zij geen zeemansvrouw wilde worden die een half jaar uitziet naar de terugkomst van haar zeeman, maar dat ze het wel heel aantrekkelijk vond om de wereld rond te zeilen. Ze zitten op één lijn en wonen na 14 dagen al samen. Aad en Hella trouwen in 1971 en delen na 45 jaar samen nog steeds hun hang naar avontuur.


De wijde wereld in
Na hun trouwen maakte Aad zijn reizen aan boord van vrachtschepen en Hella reisde met hem mee. “ Zodra het kon stopten we met varen op de grote handelsvaart. Ik werd 27 en hoefde niet meer in dienst. Het werd tijd om de zeilplannen waar te maken!” Het echtpaar had gespaard, kocht een boot (van 7,80 m) en zeilde via de Middellandse zee naar de Cariben. Zij genoten ten volle, totdat het gespaarde kapitaaltje verdampt was in de Caraïbische zon. Ze besloten terug te keren naar Nederland om te sparen voor een nieuwe boot en een gezin te stichten. De avonturen van deze periode zijn beschreven in hun eerste boek: “Zoute droom”.


Spaans benauwd
Aad en Hella kochten een huis in Hellevoetsluis. Aad verhuurde zich voor het eerst als kapitein, terwijl Hella weer voor de klas stond. Hun oudste dochter werd geboren en Aad kreeg de kans om in 1978 te beginnen aan de opleiding tot loods. Hoe dichter de datum naderde, hoe benauwder hij het kreeg. Twee weken voordat de opleiding zou starten besloten Hella en Aad de plannen om te gooien. Zij verhuurden hun huis, kochten een boot (iets groter, nu 10 m) en trokken met hun kindje de wijde wereld weer in. Tijdens de reis werd ook hun tweede dochter geboren. Om de financiën op pijl te houden ging Aad regelmatig aan de slag als afloskapitein en nam daarbij zijn vrouw, zijn twee kinderen en zijn gitaar mee. Na 6,5 jaar won het oude scheepje het en was het niet meer op te knappen. Het gezin Twigt kwam weer terug naar Nederland om te sparen voor hun derde boot. In hun tweede boek “Zee zigeuners” beschrijft het schrijversduo deze tijd.


Privéles
Het derde schip, van staal en weer een slagje groter (14m) werd gebouwd en met de nieuwe ‘Helena Christina” begon het gezin wederom een reis. In hun nieuwste en derde boek ‘Dochters van Kaap Hoorn’ wordt de reis beschreven die rond Kaap Hoorn, de Pacific en Zuid Afrika met twee opgroeiende kinderen werd gemaakt. Hella onderwijst de meisjes aan boord en leverde de meisjes na de reis op 11 en 13 jarige leeftijd af in groep 8 en 2 Atheneum ( nu VWO), toen zij in 1990 besloten dat het nu tijd werd om voor goed naar huis te gaan. Zij gunden hun pubermeiden een vaste basis en meer stabiliteit. “Zij hebben een geweldige jeugd gehad, maar het steeds afscheid nemen van vriendjes en vriendinnetjes hebben zij als het lastigst ervaren.”

Zeebenen
De zeebenen van het echtpaar Twigt blijken lastig aan het land te kunnen wennen, dus als hun dochters in 2000 op eigen benen staan maken zij samen nog verschillende reizen. Tijdens hun reizen naar Antarctica, Spitsbergen, Suriname en Curaçao schrijven zij samen aan boord hun boeken met de dagboeken van Hella als handleiding. Sinds 2,5 jaar zijn zij nu zelf opa en oma. Het afscheid nemen van hun kleinkinderen valt het schrijverskoppel zwaar en de heimwee slaat vaak toe, zodat zij nu korte periodes zeilen afwisselen met langere periodes thuis. ‘Dochters van Kaap Hoorn’ is te koop bij de Vuurtoren Watersport en bij de Bruna. Het boek is opgedragen aan alle opa’s en oma’s die hun kleinkinderen om welke reden dan ook moeten missen.
van Tooren & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant