wapens uit de Franse tijd
wapens uit de Franse tijd

Geslaagde 6e Veteranendag in Hellevoetsluis

Actueel 103 keer gelezen

Zaterdag 21 juni hebben vele Veteranen weer een geslaagde Hellevoetse Veteranen dag bijgewoond in theater Twee Hondjes. De Landelijke Veteranendag wordt komende weekend voor de 10e maal in Den Haag gehouden maar Hellevoetsluis doet met zijn 6e lokale dag heel goed mee. De Veteranen werden ontvangen door een aantal leden van scouting Hellevoetsluis.

De leden van scouting hadden zelf anjers gemaakt (het symbool voor onze veteranen) en de aanwezigen werden bij hun aankomst door deze jeugdigen allen voorzien van een schitterende anjer. Een geweldig initiatief en locoburgemeester Hans van Lith bedankte de scouts dan ook van harte bij zijn toespraak en sprak de wens uit dat dit het begin zou zijn van een lange samenwerking. Het was hem overigens opgevallen dat scouting Hellevoetsluis een heel actieve groep is want in de korte tijd dat hij nog maar in Hellevoetsluis is, is hij onderdelen van deze organisatie al diverse keren tegengekomen.

Helden
In zijn toespraak stond locoburgemeester Hans van Lith stil bij de inzet en rol van de Veteranen.
“ Hoeveel veteranendagen wij ook houden, of hoeveel dankwoorden er ook worden uitgesproken, uiteindelijk zijn het niet de woorden maar de daden die het doen: Het in stand houden van de vrijheid die wij nu genieten door de inzet van vele helden. Dat is ook het idee achter veteranen dag, niet alleen het herdenken en eren maar ook de huidige generaties duidelijk maken dat er is gevochten, en buiten Nederland nog steeds wordt gevochten, voor die vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is goed om dat besef elk jaar weer aan te spreken, laat het een les zijn voor de huidige en komende generaties. U heeft allen een belangrijke bijdrage hierin geleverd en dat doet u nog steeds. Iedere keer als men het woord Veteraan hoort, wordt men aan die belangrijke bijdrage voor de vrijheid herinnert. “

Slag om Hellevoet
Nadat Peter Vermaat de dit jaar opgerichte Veteranencommissie had voorgesteld hield Peter de Haas een lezing over Nederland in de periode rond 1813. Uitvoerig stond hij stil bij december 1813 toen de Slag om Hellevoet plaatsvond. Komend weekend wordt deze historische slag door middel van een groot re-enactment evenement nagespeeld. De attributen die Peter de Haas had meegebracht trokken na zijn lezing heel veel belangstelling van alle aanwezigen. Na de traditionele Blauwe Hap werd gekeken naar de documentaire Helden. Een productie die in opdracht van de Stichting Nederlandse Veteranendag is gemaakt. Deze documentaire, die maandag 16 juni in première ging, schetst een heel persoonlijk beeld van vier personen die allemaal een dapperheidsonderscheiding hebben gekregen voor acties in het verleden of bij meer recente missies. Daarna was er nog volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen of om stil te staan bij de volgende Veteranendag en werd de bijeenkomst met een hapje en een drankje afgesloten.
Foto’s Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant