Afbeelding

Asbest in De Hoorn is geen risico voor gezondheid

Actueel 169 keer gelezen

Bij bouwtechnische controle in basisschool De Hoorn is asbest aangetroffen in de bitumenpasta onder de stuclaag van de wanden. Nader onderzoek door de GGD Rotterdam-Rijnmond heeft uitgewezen, dat de asbestvezels geen gevaar opleveren voor de gezondheid van de kinderen en volwassenen. Om alle risico's uit te sluiten, wordt gecontroleerd of het stucwerk beschadigd is en indien noodzakelijk gerepareerd.

In de muren van het schoolgebouw zit een laag bitumenpasta die 0,1% tot 2% asbestvezels bevat. De bitumenpasta is afgedekt door een stuclaag. Bij dit ‘hechtgebonden asbest’ zitten de asbestvezels stevig in het materiaal vast en kunnen niet vanzelf in de lucht komen. Er is dan ook geen sprake van een gezondheidsrisico. Zelfs bij werkzaamheden of beschadiging van de stuclaag geeft de GGD aan, dat de hoeveelheid asbestvezels die vrij komt gering is en er geen sprake is van extra gezondheidsrisico. Dit wordt ook bevestigd door het onderzoeksbureau Sanitas Milieukundig Adviesbureau B.V. dat het technisch onderzoek heeft uitgevoerd.

Verhuizing

De gemeente Bernisse onderzoekt al enige tijd samen met andere partijen de mogelijkheid om basisschool De Hoorn samen te voegen met Dorpshuis de Meent en in het huidige schoolgebouw woningen te realiseren. Naar verwachting zal de school met ingang van het nieuwe schooljaar verhuizen naar het dorpshuis. Gezien de ouderdom van het schoolgebouw en eventuele verbouw in de toekomst is er onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van asbest. Op het moment dat het schoolgebouw leeg staat, zal vooruitlopend op enige verbouwing, een gespecialiseerd bedrijf het aanwezige asbest verwijderen.

Informatiebijeenkomst
De gemeente organiseert een bijeenkomst voor bezorgde betrokkenen op donderdag 24 april van 19.00 – 20.00 uur in Dorpshuis De Meent. Tijdens deze bijeenkomst zal er een toelichting worden gegeven op de ontstane situatie en zullen vragen van betrokkenen worden beantwoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant