Afbeelding

Dubbele opening door commissaris van de Koning

Actueel 121 keer gelezen

Met het doorknippen van het lint en het luiden van de antieke brandweerhoorn opent Jaap Smit, commissaris van de Koning, op zaterdag 29 maart het museumjaar én de vernieuwde expositie in het brandweermuseum; ‘Koninklijk Rood, de Oranjes en de Brandweer’.

Toespraken
Op de dag waarop ook de viering plaatsvindt van 200 jaar grondwet heet Frans ten Hoor, directeur van het Nationaal Brandweermuseum de gasten welkom. “De expositie is precies op tijd klaar, na de grootscheepse verbouwing die de Kuiperij onderging deze winter. Alle materieel stond onder een dikke laag bouwstof, maar door de inzet van de vrijwilligers staat alles er weer fris en blinkend bij. We kunnen weer een prachtig seizoen tegemoet zien.”

Goede relatie met Koningshuis
Peter Hofman, locoburgemeester van Hellevoetsluis, memoreert aan de bezoeken van eerst Prins Willem Alexander en vorig jaar Koning Willem Alexander en koningin Maxima als hij de commissaris van de koning, Jaap Smit, welkom heet. “Het brandweermuseum is na 51 jaar diep geworteld in Hellevoetsluis. We zijn hard bezig om het rondje Vesting te voltooien. De samenwerking tussen de musea wordt steeds beter en dat is goed voor allemaal. Als de 3 museumschepen aan de Koningskade komen te liggen zal dat het product ‘Vesting Hellevoetsluis’ uitstekend op elkaar aansluiten.”

Als een klein jongetje
Als fervent watersporter voelt commissaris van de Koning, Jaap Smit, het als een voorrecht om de opening van het museumjaar te verrichten. Hij roemt de gezamenlijke meerwaarde van watersportstad Hellevoetsluis met het nautische verleden van o.a. de 3 museumschepen, het Stadsmuseum, de Verdedigingswerken en het Droogdok. “En al dat moois allemaal naast elkaar! Ook het Brandweermuseum timmert goed aan de weg. Het verdient het om meer onder de aandacht te komen in Zuid-Holland en daar buiten! Be Good en Tell it!”

Openingsweekend 29 en 30 maart
Zaterdagavond was de eerste van de reeks gratis toegankelijke zomeravondconcerten bij het Brandweermuseum. Het Politie Steelband Orkest trapte af en luidde het nieuwe museumjaar in met zomerse klanken. Bij de kunstuitleen was een preview van kunstkijk 2014. De Verdedigingswerken startte weer met de rondleidingen. Ook Lichtschip Noord Hinder was weer toegankelijk voor publiek en de Buffel verraste haar gasten met rondleidingen. Op het Droogdok was het een gezellige drukte, waarbij bezoekers konden genieten van muziek en aanschouwen hoe de afsluiters werden open gezet. Het seizoen is begonnen!
Nicole van Tooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant