Afbeelding

Diepe buiging voor pre University studenten!

Actueel 612 keer gelezen

Een spontaan applaus klinkt na de Engelstalige gastles die plaatsvond op woensdag 12 februari. De studenten van VWO5 van het Jacob van Liesveld zijn er een beetje stil van. Marianne Schaaphok uit Hellevoetsluis en Stefanie Brackenhof uit Delft, (beiden uit VWO6) presenteerden hun profielwerkstuk ‘Satelite Materials’ in de klas bij wiskundeleraar Ad Bernouw. Marianne en Stefanie sloten hun 2-jarig pre-University project af met een uitgebreid onderzoek naar de geschiktheid van diverse materialen die kunnen worden gebruikt voor satellieten.


Pre University
Marianne en Stefanie kwamen elkaar tegen tijdens de colleges op de maandagmiddagen tijdens het eerste jaar van de Pre University op de universiteit in Leiden. Beide dames mochten deelnemen aan de proefcolleges, speciaal voor excellente studenten uit VWO5/6 van de middelbare scholen in Nederland. Marianne wilde in het tweede en laatste jaar graag een profielwerkstuk maken met wiskunde als uitgangspunt en Stefanie zocht de uitdaging in de natuurkunde. In het eerste jaar hadden zij al regelmatig samengewerkt en besloten ook nu samen hun eindwerkstuk te gaan maken. In eerste instantie kozen zij voor het onderwerp ‘Het klimaat op Mars’, maar doordat hun zwangere mentor hen niet langer kon begeleiden, kwamen zij terecht bij mentor J.A. Pescoe, die zelf onderzoek doet naar de lijmsoorten voor vliegtuigen. Samen kwamen uit op het onderwerp ‘Satelite Materials’.

Juryrapport
De conclusie in het juryrapport luidt: “Uitstekend!” Het niveau is erg hoog. Mentor J.A. Pescoe schrijft in zijn juryrapport: “Ik ben zeer onder de indruk van het werk van Stefanie en Marianne. Ze hebben op het laatste moment hun onderzoeksvraag moeten veranderen, maar hebben zich desondanks met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid op hun nieuwe vraag gestort. Hoewel de vraag ‘van welk materiaal kan een satelliet het beste gemaakt worden’ op eerste gezicht redelijk eenvoudig lijkt, komen er vele aspecten bij kijken, die het toch complex maken. Ook is er voor het beantwoorden van deze vraag veel voorkennis nodig, die niet op het VWO behandeld wordt. Ik ben onder de indruk van de creativiteit waarmee ze toch zo veel mogelijk informatie hebben weten te halen uit de vaak beperkte hoeveelheid publiek beschikbare data.”
NB. Studenten van wie het werk als uitstekend wordt beoordeeld kunnen, naar inzicht van de docent, worden voorgedragen voor de Jan Kijne Prijs.

Bewondering
De toehoorders in VWO5 hebben bijzonder geïnteresseerd zitten luisteren. Wiskundeleraar Ad Bernouw: “Prachtig! Dat maakt je toch wel nederig! Bijzonder goed gedaan! En dan te bedenken dat de meiden volgend jaar pas écht’ gaan studeren.” Ook Chris en Pascal zijn onder de indruk. Zij zitten in VWO5 en nu in het eerste jaar van de Pre University. Zij zien met gespannen verwachting uit naar volgend jaar, wanneer ook zij een profielwerkstuk mogen gaan maken. En Marianne en Stefanie, zij weten het al! Marianne gaat Technische wiskunde studeren aan de universiteit in Delft en Stefanie wil naar Leiden voor een studie Natuur en Sterrenkunde…

Nicole van Tooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant