Afbeelding

Helinium leerlingen bezoeken gemeentehuis

Actueel 108 keer gelezen

Leerlingen uit V2U van scholengemeenschap Helinium hebben tijdens PGO ( Probleem Gestuurd Onderwijs) gewerkt aan het project Politiek. De opdracht was om een politieke partij op te richten en eigen standpunten te verzinnen. Als ze dat hadden gedaan moesten ze een presentatie houden over hun partij.

Bij het project Politiek hoorde natuurlijk ook een bezoek aan het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Op maandag 28-1-2013 werden ze om 13.40 uur verwacht in het gemeentehuis. Daar werden ze hartelijk verwelkomd door de heer van der Wel, raadsgriffier, en door mevrouw Mooldijk. Ook de raadsleden mevrouw den Brok-Swakhoven en de heren van der Wiel en Dankaart maakten deel uit van het ontvangstcomité. De leerlingen kregen eerst een rondleiding door het gemeentehuis. Ze bezochten de trouwzaal, de werkkamer van de burgemeester en de kamer van wethouder J. de Jongh. De leerlingen vonden het heel leuk om die kamers te zien, want normaal mag je die kamers niet zomaar in. Na de rondleiding kreeg iedereen een drankje en een lekker hapje erbij. Ze hadden er heel erg van genoten.

Toen was het tijd voor het bezoek aan de raadzaal. De bordjes met daarop de namen van de partijen stonden al klaar. De partijnamen varieerden van YOLO (You Only Live Once) tot POP (Politiek Onder Pubers . De aanwezige raadsleden stelden zich voor en vertelden hoe ze in de politiek terecht gekomen waren. Ook vertelden zij over hun ervaringen met het raads- en commissiewerk.

Na uitleg van de spelregels voor het debat door voorzitter van der Wiel, kregen de fractievoorzitters de gelegenheid hun standpunt omtrent het vuurwerkverbod uiteen te zetten. Na deze ronde barstte de discussie los. Krachtige argumenten werden naar voren gebracht. De leerlingen debatteerden enthousiast, respectvol en met een vleug humor. Bijna iedereen leverde een waardevolle bijdrage aan dit levendige debat. Om kwart voor vier werd het debat afgerond en werd aan de fracties gevraagd of er individueel of per fractie gestemd zou gaan worden. De leerlingen wilden individueel stemmen. Je moest je naam zeggen en of je voor of tegen het vuurwerkverbod was. Eerst dachten de leerlingen dat de meeste mensen tegen waren alleen zo was het niet. Het waren 15 tegen en 17 voor. Een nipte overwinning. Zo eindigde een leerzame, gezellige middag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant