Afbeelding
Een gesprek met...

Een gesprek met Brandon Taylor

Algemeen 1.639 keer gelezen

Brandon Taylor, veel mensen in Hellevoetsluis kennen hem. Van het theater, zijn sportprestaties of vanwege zijn kenmerkende uiterlijk. Op dat laatste komt Brandon later in het gesprek terug.

Brandon is in de theaterwereld bekend als regisseur, programmamaker en artiest. Maar, hij is nog veel meer. In dit gesprek proberen we er achter te komen hoe hij al deze ballen in de lucht houdt. Maar eerst terug naar zijn vroege jeugd. “Ik ben geboren in Rotterdam,” trapt Brandon het gesprek - dat op zijn werkplek in het gebouw van Ri-Jo langs het Kanaal wordt gehouden - af.

“Toen mijn broer en ik nog jong waren, gingen mijn ouders uit elkaar en verhuisden wij met onze moeder naar Rockanje. Ik leefde toen in twee werelden: het rustige en haast lieve Rockanje, waar we buitenspeelden, mijn fiets niet op slot hoefde en waar ik een heerlijke jeugd heb gehad. Als ik naar mijn vader ging, kwam ik terecht in een veel hardere, ruigere wereld, de stad Rotterdam. Het was soms echt schakelen, als ik weer in Rockanje kwam. In Rockanje is mijn liefde voor voetbal ontstaan en ik speelde daar in de F6. Maar ik ben snel en fanatiek, ik wil graag de beste zijn, dus ik kwam al gauw hogerop.”

De vader van Brandon was muzikant en hoewel zijn moeder ook creatief is, heeft Brandon veel van de genen van zijn vader, die afkomstig is uit Brits-Guyana. Eddie Taylor is muzikant en trad recent onder andere op in The Voice Senior. Op het Helinium is, mede door dansdocent Marjolijn Breuring, Brandons liefde voor de dans ontstaan. Zelf zegt hij daar over: “Dat is natuurlijk best een vreemde combinatie, fanatiek voetballer zijn en tegelijk op dansles en ballet zitten. Maar het beviel mij prima en op een enkele voetbalgrap na, heeft niemand er moeite mee gehad. Ik kon daarbij goed voetballen, dus na drie doelpunten werd er ook niets meer over mijn uiterlijk gezegd.”

Na het Helinium verkaste Brandon naar het CIOS in Goes. “Daar voelde ik me op de één of andere manier niet zo thuis en stapte ik over naar Onderwijsassistent. Daarna ging ik naar de PABO en heb ik een tijdje voor de klas gestaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik lesgeven erg leuk vind, maar organisatie en structuur is niet zo mijn ding. Ik was op een gegeven moment het rapport van een leerling gewoon kwijt. Met de ouders kwam ik daar nog wel uit, maar de directeur was niet blij met me.”

In die tijd zag Brandon op televisie een spoken word artiest. “Ik zag het optreden en dacht gelijk dat ik dat beter zou kunnen. Dus ik stuurde een email naar Derek Otte, destijds stadsdichter van Rotterdam en organisator van het literaire podium Paginagroots. Ik mocht een optreden komen doen, kreeg veel applaus en zo is het balletje gaan rollen.”

Brandon is nu 30 jaar, maar op zijn 24e had hij al heel wat op zijn naam staan. Met zijn teksten over ethische vraagstukken gemixt met een scheutje humor heeft hij op meerdere podia gestaan. Naast spoken word artiest, is Brandon ook Hip-hop danser. Als danser heeft Brandon zelfs in Ahoy gestaan tijdens Dance4life. Ook was hij deelnemer aan het dansprogramma So You Think You Can Dance, waar hij twee rondes doorkwam. Ook gaf hij toen al les bij Studio 7 in Rockanje. Maar, er zat meer in. Brandon is altijd bezig, stilzitten is zijn zwakste kant. Hij speelt piano, danst, schrijft muziek en teksten en het duurde dan ook niet lang eer het idee ontstond om een theatervoorstelling te maken. Het werd ‘Pijn, humor en de rest’. “We hadden een geweldige cast, met heel diverse mensen in de voorstelling. Het was een genot om die verbinding en samenwerking te zien.” Dat was voor Brandon reden om een nieuwe voorstelling te maken, dat werd ‘Het kan een x niet normaal’. Daarmee stond hij op het podium met zeer persoonlijke teksten en vertelde over het syndroom waar hij mee geboren is en het spraakgebrek dat daarmee gepaard gaat.

Brandon werd geboren met het Hay-Wells syndroom. Een zeldzaam syndroom, met vervelende verschijnselen. Een spraakstoornis is één van de gevolgen daarvan. Je ziet lang niet alle symptomen van het syndroom. Bij Brandon zie je het vooral aan zijn specifieke gelaatstrekken en huid. “Ik ben wel twintig keer geopereerd, dat legde wel een schaduw over mijn mooie jeugd.” Brandon heeft er in zijn voorstelling een mooie tekst over: “Mijn leven kan niet meer stuk. Is de aarde mijn syndroom, dan is het heelal mijn geluk.” Het heelal is oneindig, zegt hij er ten overvloede bij. Gepest is Brandon nauwelijks met zijn uiterlijk. “Ik ben vrij assertief en ben ook nog eens goed in sport en dans. Mijn ouders hebben me superveel liefde en vertrouwen gegeven en samen met mijn talenten maakt me dat sterk. Dus ik heb geen last gehad van pestgedrag en in geval van nood had ik mijn oudere broer nog.”

Voetbal
Brandon Taylor speelde in de jeugd voor OVV, hij sloot er aan bij de selectie en werd een vaste waarde in het eerste elftal. Vervolgens speelde hij voor XerxesDZB, waarna hij weer bij OVV terugkeerde. Na een paar seizoenen ging Brandon Taylor naar Rhoon om komend seizoen voor de derde keer in Oostvoorne te gaan spelen. “Dit wordt wel mijn laatste voetbalklus. Ik word ook ouder en mijn lichaam heb ik hard nodig tijdens mijn werkzaamheden. Een zware blessure zou funest zijn. Maar ouder zijn betekent ook slimmer zijn, dus ik durf het nog een jaartje aan om de cirkel rond te maken. Soms, zoals vorige week toen een keeper zijn been brak in een wedstrijd, denk ik wel eens na over blessures. Die kan ik er echt niet bij hebben. Maar, ik durf te zeggen dat ik vrij bedachtzaam voetbal, heb inmiddels veel ervaring en weet wanneer ik er moet ingaan en vooral wanneer niet. En, ik ben nog steeds snel, dus het risico van een jaar doorgaan is beperkt.”

Dromen
Brandon timmert met zijn bedrijf Taylor-Made hard aan de weg, maar eigenlijk vindt hij dat het bedrijf pas in de kinderschoenen staat. “Ik droom er van om ooit een multidisciplinair label te zijn, waar dansers, artiesten en muzikanten onder één dak samenkomen en niet met verschillende managers te maken hebben. We zetten op dit moment de eerste stappen om Taylor-Made verder te professionaliseren. Ik heb bij Taylor-Made mijn vaste partners Rachel van Gelder en Liam Noordzij. Liam zorgt er met name voor dat er balans is in alles wat wij doen. Rachel zorgt mede voor een strakke organisatie. Dyon van den Berg zorgt voor de grafische vormgeving en daarnaast kan ik altijd terugvallen op Danny Reichardt van Ri-Jo, ook hij helpt me enorm.

“Taylor Made is een cultureel ontwikkelingsbedrijf gericht op de podiumkunsten. het staat voor op maat gemaakte kunst, creatieve vrijheid, authenticiteit, tijdloosheid, talentontwikkeling en zelfontplooiing. Wij zijn creatievelingen met een voetbalmentaliteit,” is te lezen op de website van Taylor-Made. Treffender kun je het niet weergeven. Een tweede droom is gezinsuitbreiding. Samen met zijn vriendin, werkzaam in het Sophia Kinderziekenhuis, hoopt Brandon ooit een kindje te mogen verwelkomen.

Hiermee komen we terug op de vraag aan het begin van het gesprek: hoe houdt Brandon alle ballen in de lucht? “Ik ken heel veel mensen en ik heb ook superveel mensen dicht om mij heen. Ik zeg wel eens dat ik zelf ‘loyaler dan mijn schaduw ben’ en als je veel voor iemand overhebt krijg je ook veel terug. Daarnaast ben ik fit en kan met weinig slaap toch goed functioneren. Tot slot, zoals ik eerder uitlegde, kan ik niet stilzitten.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant