Afbeelding

Wethouder Hans van der Velde: ‘Het kan niet, maar we gaan het wel doen’

Algemeen 942 keer gelezen

Hellevoetsluis - Groot Hellevoet blikt terug en alvast vooruit met de vier wethouders van gemeente Hellevoetsluis. “Ik ben en voel me Hellevoeter en vind het mooi om de laatste wethouder van de gemeente Hellevoetsluis te zijn” vertelt Hans van der Velde (68).” 

Voordat Hans voor het eerst gevraagd werd voor het wethouderschap, dat was in 2014, had hij geen echte politieke ervaring. Hij was dan wel bestuurslid bij het CDA, maar is nooit raadslid geweest. Als wethouder is hij verantwoordelijk voor het sociaal domein, zoals jeugd- en ouderenzorg, onderwijs, volksgezondheid en welzijn.

Waar ben je het meest trots op wat je hebt bereikt? “Het sociaal domein kun je samenvatten met één woord: samenwerken. Hellevoetsluis heeft veel vrijwilligers en mantelzorgers die veel doen voor hun omgeving; een onbaatzuchtige betrokken gemeenschap. Er zijn talloze voorbeelden te noemen denk alleen al aan de Voedselbank en de Kledingbank. Deze mensen ontmoeten en met hen in gesprek gaan, daar krijg ik altijd veel energie van. In 2014 vonden de decentralisaties plaats en kregen wij als gemeente jeugdzorg als taak erbij. Ook de wmo en de participatiewet veranderde. We hadden geen ervaring met jeugdzorg. Met alle betrokken partijen hebben we, met vallen en opstaan, jeugdzorg gebracht waar het nu is. Binnen ons gebiedsteam, uniek in Nederland, hebben we alle partijen die om iemand heen staan bij elkaar gebracht. Zij werken vanuit één systeem waardoor er betere afstemming is, dat is een enorme winst. We zijn er nog niet, maar er is hard gewerkt en veel tot stand gebracht. Dat maakt me zeker trots.” 

Heb je wakker gelegen van een kwestie die speelde de afgelopen periode? “Ik lig nooit wakker van politieke kwesties, maar wel van uitzichtloze situaties voor sommige inwoners. Ik heb persoonlijk contact met inwoners die zijn vastgelopen in het proces. Het is mooi dat je als wethouder, eigenlijk op microniveau, toch een verandering in iemands leven kunt teweegbrengen. Niet altijd binnen de regels en wel in goed overleg met alle partijen. Het kan niet, maar we gaan het wel doen. Zo was er een jonge moeder, zij zat in de schuldhulpverlening en was onder curatele gesteld, en haar kinderen hadden de leeftijd bereikt dat zij moest gaan werken. Als ervaringsdeskundige heeft ze de passie om mensen met schulden te helpen. Ze is een opleiding gaan volgen en is onlangs geslaagd. Ik geniet als mensen in hun kracht gezet kunnen worden.”

Wat had je liever anders gedaan met de kennis van nu? “Als wethouder moet je de drie b’s hanteren; bekwaam, betrouwbaar en betrokken. En dat heb ik geprobeerd. Ik denk dat ik dicht bij mezelf ben gebleven en eigenlijk is er niet iets wat ik anders hadden willen doen.”

Wat verwacht je van de gemeente Voorne aan Zee? Verbeteringen, veranderingen?
“Bestuurlijk is het goed dat we een grotere gemeente worden. Meer deskundigheid, meer specialisatie. Met 73.000 inwoners ben je een grotere speler en dat is voor ons samen met Brielle en Westvoorne belangrijk. De afgelopen jaren zat ik vaak met de wethouders van Brielle en Westvoorne bij dezelfde vergaderingen, dat kan efficiënter. Ik denk dat de nieuwe gemeente meer kan betekenen voor de inwoners. De kernen/wijken worden vooropgesteld met oog voor de problematiek. Meer kennis, meer knowhow. Je telt als grotere gemeente meer mee in ‘het spel’ om het geld en invloed. Net als buurgemeenten Nissewaard, Goeree Overflakkee en Hoekse Waard. Ik zou zelf de domeinen zorg en veiligheid nog beter laten samenwerken, zodat we mensen met complexe problemen de juiste hulp bieden. Ik hoop ook dat de samenhorigheid nog wat verder vorm krijgt; omzien naar elkaar. We hebben gemeenschappen nodig die elkaar in stand houden. En meer inzet op nieuwe initiatieven in de zorg vanwege de vergrijzing, zoals meerdere slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’”

Wat ga je doen na 1 januari? Blijf je betrokken bij de politiek?
“Mijn werkzaamheden gaan nu nog volop door tot 1 januari en dan draag ik het stokje over. Het zijn intensieve jaren geweest. Ik vind het een heel natuurlijk verloop om nu te stoppen; gemeente Hellevoetsluis stopt en ik ook. Ik ga echt met pensioen en blijf niet betrokken bij de politiek. Van honderd naar nul en dat in de maand januari, dat zal wel wennen worden. Maar ik heb nog geen vastomlijnd plan, ik ga kijken waar ik energie van krijg in de toekomst.”

Weet je nog een anekdote over jouw periode als wethouder? “Toen ik net werd geïnstalleerd als wethouder zat ik een beetje op een roze wolk. Als gewone jongen uit de Glaciswijk vond ik het erg mooi om in mijn eigen stad wethouder te worden. De eerste maandag dat ik aan de slag was, reed ik door de Kerkstraat op mijn fiets. Die avond zat er een berichtje in mijn mailbox. ‘Beste wethouder, ook u moet gewoon afstappen in de Kerkstraat.’ Het is niet goed te praten natuurlijk, maar het was maandagochtend, geen kip te bekennen. Maar ik wist op dat moment ‘ik ben publiek bezit en kan niet alles doen.’ Zodra ik geen wethouder meer ben, is het eerste wat ik doe: maandagochtend op de fiets door de Kerkstraat’, sluit Hans van der Velde het gesprek gekscherend af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant