Daan Dankaart (PvdA) en Bianca Verschoor (GroenLinks)
Daan Dankaart (PvdA) en Bianca Verschoor (GroenLinks)

PvdA en GroenLinks: Veel meer betaalbare woningen bouwen

Algemeen 252 keer gelezen

Hellevoetsluis - De vraag naar sociale huurwoningen is zeer groot. Jongeren, ouderen maar ook vooral jonge gezinnen en alleenstaanden met kinderen worden nu veelal  gedwongen om Hellevoetsluis te verlaten. De wachttijd is nu ruim 7 jaar.

De verbazing is bij GroenLinks en PvdA  groot dat de andere fracties nu ineens vol lof 180 graden draaien, evenals het college. En meegaan in hetgeen GroenLinks PvdA al jaren roepen. “Eindelijk is het zover. Bij nieuwbouw van wijken zal er in plaats van 20% nu 30%  sociale woningbouw gebouwd moeten worden in Voorne aan Zee.”

“Jarenlang wordt dit al tegengehouden door de andere fracties en diverse colleges. Met het argument dat men juist in het dure segment wil bouwen om doorstroming in gang te zetten; waarbij bewoners die nu betaalbaar, maar scheef wonen, wellicht heel graag duurder willen gaan wonen. En ouderen die nu alleen in een grote eengezinswoning wonen graag kleiner willen wonen, ook al betekent dit dezelfde of zelfs een hogere maandlast. Een idiote redenatie waar de meerderheid steeds in mee ging. Eindelijk wordt hier nu gehakt van gemaakt. Jammer genoeg waren de feiten die al jarenlang zeer zichtbaar waren niet voldoende, maar daar bleek de dwang van de provincie voor nodig.”

Een goed woonbeleid is noodzakelijk, gebaseerd op feiten die op Voorne aan Zee aan de orde zijn. Groenlinks en PvdA kiezen voor onder andere voor het volgende: Bij alle bouwprojecten wordt minimaal ingezet op 1/3 sociale woningbouw en 1/3 onderkant van de vrije sector (huur tussen 700 en 1000). Voor nieuwbouwprojecten geldt een zelfbewoningsplicht en een antispeculatiebeding. Alternatieve woonvormen waarbij wonen en zorg gecombineerd worden. Ook andere experimenten als waterwonen, tiny houses, tijdelijke containerwoningen, splitsen van woningen en kangoeroewoningen. Duurzaamheid is daarbij het uitgangspunt. De partijen willen daarnaast regelingen ontwerpen waardoor ook huizen van minder draagkrachtigen energiezuinig en nul-op-de-meter gemaakt kunnen worden, zonder dat de kosten belemmerend werken. Bedrijfs- en kantoorruimten die niet gebruikt worden kunnen geschikt gemaakt worden voor tijdelijke huisvesting, bijvoorbeeld voor jongeren. En zo willen zij ook 100% aan de landelijke verplichting voldoen om statushouders te huisvesten.

Uit de krant

Uit de krant