Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Tientallen dode vogels en vissen Haringvliet

Algemeen 3.234 keer gelezen

Hellevoetsluis - “We hebben vanmiddag 60 dode vogels aangetroffen langs de Struytse Zeedijk. Het gaat om verschillende soorten eenden, meeuwen en ook reigers” vertelt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland. “Ook worden er veel dode vissen gevonden.”

“Verderop richting Oudenhoorn hebben we ook nog eens 100 dode dieren zien liggen. Die worden uiteraard ook geruimd. De opruimploeg van Rijkswaterstaat is ter plaatse gekomen nadat we hierover alarm hebben geslagen.” Vandaag nog zal Vosselman een aantal gestorven vogels laten onderzoeken door een dierenarts. Bij de dieren worden tests voor laboratoriumonderzoek afgenomen om te kijken of het om vogelgriep, botulisme of blauwalg gaat.

Vosselman vervolgt: “Het vermoeden bestaat dat er blauwalg én botulisme in het Haringvliet zit. Er ligt een groene drab op het water. Op het Haringvliet zijn verschillende broedplekken waar zo’n twintig centimeter water staat en waar het niet goed doorstroomt, hierdoor kan botulisme ontstaan. De enige hoop is nu dat het water snel afkoelt zodat de bacterie die botulisme veroorzaakt verdwijnt. Ik zag vanmiddag nog iemand zwemmen in het Haringvliet, maar dat moet je nu natuurlijk echt niet doen!”

Het is de bedoeling om morgenmiddag vanaf het water dode dieren te gaan ruimen. Edwin Vosselman zal naar alle waarschijnlijkheid meevaren met Rijkswaterstaat om te helpen. “Zieke dieren op het water kunnen we mogelijk nog redden.”

Ziet u dode vissen of watervogels? Meld dat dan direct bij de gemeente.


Foto: Wil van Balen

Uit de krant