Afbeelding
Wil van Balen
Column

Komkommertijd…? Ja, echt…?

Algemeen 409 keer gelezen

Komkommertijd. Doet je denken aan een langzaam voortkabbelende zomer. Waar komt dat woord eigenlijk vandaan? 

Het Genootschap Onze taal komt met: “Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer – voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.”

Als ik zo om me heen kijk en de diverse media volg, heb ik toch niet het idee dat we nieuws meekrijgen, dat geen nieuwswaarde zou hebben. Crisis na crisis stapelen zich op. De meest in het oog springende momenteel is de stikstofcrisis, welke in feite een onderdeel is van de veel grotere klimaatcrisis. 

En daar moeten we wat mee. Met het stikstofkaartje en vervolgens de uitvoering ervan bij de provincies leggen, laat onze regering toch heel wat verantwoordelijkheid liggen. 

Onze premier moet de regie nemen om uit deze crisis te komen en tot een uitvoering te komen die draagbaar en doenbaar is. Dat was overigens de reden, meneer Bosgieter, dat D66 tegen de moties stemde, het hoort bij onze regering thuis en niet bij gemeenten. 

Het enige wat bij deze crisis helpt is een goede dialoog aangaan met goede randvoorwaarden er om heen. Qua communicatie is er veel aan te merken op onze regering, maar andere partijen uiten zich wel heel bizar. 

Nu ga ik er van uit dat de puinhopen op de snelwegen vorige week niet de manier is waar alle boeren achter staan, waarschijnlijk heel veel niet. Laat die partijen, die dit afkeuren, dan nu opstaan en die dialoog aan gaan. 

Met hakken in het zand redden we het niet. En een oplossing is hoog nodig. Aan de bak!

Mieke Bakker, fractievoorzitter D66

Uit de krant

Uit de krant