Mevrouw Hopster, mevrouw Tillema, meneer Verwater, mevrouw Smit, mevrouw Capello, mevrouw Barendregt, meneer Kap, meneer Schoon en burgemeester Junius.
Mevrouw Hopster, mevrouw Tillema, meneer Verwater, mevrouw Smit, mevrouw Capello, mevrouw Barendregt, meneer Kap, meneer Schoon en burgemeester Junius. Foto: Wil van Balen

Koninklijke onderscheiding voor negen inwoners van Hellevoetsluis

Algemeen 1.421 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het uitreiken van de Koninklijke onderscheidingen kon dit jaar eindelijk weer geheel volgens traditie in de raadzaal van het gemeentehuis plaatsvinden. Twee jaar werd de lintjesregen op andere wijze gehouden vanwege de coronacrisis, maar op dinsdag 26 april heeft burgemeester Junius op gebruikelijke wijze een Koninklijke onderscheiding mogen uitreiken. 

Burgemeester Milène Junius: “We zijn deze negen inwoners ontzettend dankbaar voor hun vrijwillige inzet en bijdrage aan de Hellevoetse samenleving. Het blijft een hele eer om als burgemeester dit belangrijke symbool van waardering uit te mogen reiken. Ik ben dan ook blij dat we het dit jaar weer op traditiegetrouwe wijze mochten doen. Ik wil onze decoranten van dit jaar en hun naasten van harte feliciteren met deze mooie prestatie!”  We zetten alle inwoners, hun verdienstelijke prestaties en hun onderscheidingen voor u op een rij.

Meneer Kap (1957), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer Kap, bij velen beter bekend als Bram, heeft een indrukwekkend cv als vrijwilliger. Hij begon in 1972 al met vrijwilligerswerk bij de Scouting Hellevoetsluis, waar hij op dit moment nog steeds actief is. Dat is maar liefst 50 jaar! In zijn periode bij de scouting heeft meneer Kap als leider veel zeeverkenners(leiding) begeleid. Begin jaren 90 werd meneer Kap voorzitter van de scoutinggroep en heeft hij zich verschillende keren ingezet voor grote landelijk evenementen. Met als hoogtepunt de Wereld Jamboree in Dronten, waar hij medeverantwoordelijk was voor een evenement met 30.000 deelnemers. Meneer Kap is op dit moment ook nog steeds vrijwillig actief als voorzitter van Stichting Verdedigingswerken. Naast het voorzitterschap is hij ook gids en coördinator voor de rondleidingen. Toen meneer Kap in 2011 correspondent werd voor de Stichting Menno van Coehoorn hield hij zich tot 2021 bezig met het behoud van historische verdedigingswerken. Hiernaast was en of is meneer Kap vrijwillig actief in de volgende functies: Met zijn inzet voor Jantje Beton heeft meneer Kap een belangrijke bijdrage geleverd aan het speelplezier van kinderen in Hellevoetsluis. Hij organiseert niet alleen de collecte, maar heeft ook altijd actief meegelopen. En ook bij Sam’s Kledingactie was hij onder andere coördinator van de jaarlijkse najaarsactie waarbij kleding werd ingezameld.

Meneer  Hopster (1942), Lid in de Orde van Oranje-Nassau Het langst is Jurgen Hopster vrijwilliger geweest voor de Linquenda. Hier was hij maar liefst 38 jaar lang (1984 - 2022) vrijwillig werkzaam en verantwoordelijk voor onder andere: het verzorgen van de catering aan boord, ondersteuning bij de administratie, het verrichten van kleine klussen, maar ook meevaren. Meneer Hopster is daarnaast de ‘geestelijk vader’ van de ‘Hoppie dagen’. Een onderdeel van Pinkstersail, naar hem vernoemd, waarbij mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om watersport te ervaren. In de 30 jaar dat meneer Hopster actief was bij De Zonnebloem, heeft hij zich ingezet om mensen met een lichamelijke beperking een mooie tijd te bezorgen. Dat deed hij door mee te gaan met uitjes, maar ook door bijvoorbeeld lotenverkoop en het opzetten van de website. Bij SBO heeft hij jarenlang geholpen als chauffeur bij het project Vervoer en als klusjesman voor ‘de Klussendienst’. Als allround medewerker bij Korenmolen de Hoop was meneer Hopster er voor de ondersteuning bij de vele activiteiten en evenementen. Ook was hij lid van het museumplatform en paste hij op de molen als de molenaar er niet was. Hij is sinds 2010 vrijwilliger bij de RK Kerk H. Antonius van Padua als medewerker van het secretariaat van de kerk. Meneer Hopster kon niet bij de plechtigheid aanwezig zijn wegens ziekte.

Mevrouw Hopster-Wever (1942), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Hopster-Wever was van 1993 – 2006 (13 jaar) vrijwillig werkzaam voor het COA bij het asielzoekerscentrum en daarna van 2007 – 2020 (13 jaar) bij de Voedselbank. Beide in Hellevoetsluis. Tijdens haar periode bij het asielzoekerscentrum heeft ze zich ingezet bij het organiseren van verschillende activiteiten, zoals de maandelijkse bingoavond, dans, sport, spel en de Koninginnedagviering aan boord van het schip waar de vluchtelingen destijds verbleven. Ook heeft ze een tweedehands kledingwinkel opgezet, waar bewoners van het AZC tegen een kleine vergoeding mooie kleding konden kopen. Mevrouw Hopster-Wever werd vrijwillig actief bij de opvang van de vluchtelingen op het schip De Tais. Daarna verhuisde zij mee naar de Casa Marina, een drijvend hotel, en later naar het AZC op de Fazantenlaan. Bij de Voedselbank verzorgde mevrouw Hopster-Wever 13 jaar lang de voedselpakketten voor inwoners die dat nodig hadden en deed zij de inzamelingsacties bij de supermarkten. Voor de medewerkers verzorgde zij de koffie, thee en lunch. Kortom; een steun voor haar collega’s die er altijd was voor hen die dat nodig hadden.

Meneer Schoon (1952), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer Schoon is sinds 2006 vrijwilliger bij de Protestantse kerk in Oudenhoorn, waar hij begon als ouderling van dienst op de zondagen. Op dit moment vervult hij de rol van scriba kerkrentmeester. Meneer Schoon wordt omschreven als betrokken, hulpvaardig, zorgzaam, vriendelijk en vol goede moed. Zijn inzet is met hart en ziel. En dat zijn natuurlijk mooie eigenschappen voor een vrijwilliger bij de kerk. Na zijn rol als ouderling van dienst, werd meneer Schoon ouderling-kerkrentmeester en kreeg hij hierbij de rol van scriba. Dat houdt onder andere in: het beheren van de financiën van de kerk, bijhouden van de ledenadministratie, verzorgen van de voorzieningen van de preek en organisten en facilitaire werkzaamheden. Naast het ‘bureauwerk’ zorgt meneer Schoon er ook voor dat de kerk er verzorgd uitziet door schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Ook heeft hij de buitenmuren gereinigd en de toegangsdeuren opnieuw in de verf gezet. Meneer Schoon is de drijvende kracht en medewerker van de rommelmarkt bij dezelfde Protestantse kerk in Oudenhoorn. In deze functie haalt hij elke week spullen op bij mensen thuis die op de rommelmarkt worden verkocht. Ook doet hij hiervoor de financiële administratie.

Mevrouw Tillema – Planting (1935), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Tillema – Planting is dit jaar maar liefst 33 jaar vrijwillig barmedewerker bij verpleeg- en verzorgingshuis Careyn Grootenhoek. Hier staat ze iedere maandagmiddag achter de bar om koffie, thee en soms een advocaatje te schenken en een praatje te maken. Mevrouw Tillema – Planting kent ondertussen iedereen in de Grootenhoek en weet precies wat zij graag drinken. En dat is een knappe prestatie, want ze is ondertussen 86 jaar oud. Ook op de jaarmarkt van de Grootenhoek is mevrouw Tillema – Planting al jarenlang een vaste kracht als lootjesverkoper van het Rad van Fortuin.

Mevrouw Capello – Bestman (1959), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Capello – Bestman zet zich sinds 1991 als vrijwilliger in voor de organisatie van buurt- en kinderactiviteiten. Voornamelijk in de wijk De Kooistee. Ze is erg betrokken en een steunpilaar van de buurt. Zo helpt ze mensen met bijvoorbeeld de administratie en het opvangen van kinderen uit de buurt. Mevrouw Capello – Bestman is altijd op zoek naar initiatieven om de wijk leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Via Facebook houdt zij de wijk op de hoogte van de activiteiten. Ook aan de oudere bewoners zonder Facebook wordt gedacht. Zij krijgen netjes een briefje in de brievenbus. Ook organiseert zij iedere week een eetclub voor inwoners die het niet zo breed hebben. Kortom; een inwoner die ontzettend betrokken is bij haar wijk.

Mevrouw Smit – Harms (1958), Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  Mevrouw Smit – Harms is in 2009 begonnen met vrijwilligerswerk; als kok bij Stichting Wielewaal, waar ze nog steeds actief is, en als mantelzorger voor haar buurman. Dat laatste deed ze acht jaar lang, tot en met 2017. Bij Stichting Wielewaal is mevrouw Smit – Harms tijdens elke vakantie, vakantiedagopvang of logeerweekend gekoppeld aan een van de deelnemers, waar zij gedurende het verblijf voor zorgt. Ze gaat ook wel eens mee als kok. Als mantelzorger voor haar buurman hield mevrouw Smit – Hams een oogje in het zeil en zorgde er bijvoorbeeld voor dat er altijd voldoende boodschappen in huis waren. Door haar rol ontstond een sterke band; de buurman zag mevrouw Smit – Harms als zijn dochter. Na het overlijden van de buurman heeft ze zich ook lange tijd ontferm over de buurvrouw die een moeilijke tijd had na het overlijden van haar man. Sinds 2016 is mevrouw Smit – Harms ook mantelzorger voor haar ouders. Dat doet ze op dit moment nog steeds.

Mevrouw Barendregt – Belder (1963), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al met al is mevrouw Barendregt – Belder maar liefst 24 jaar vrijwilliger actief bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO Afdeling Hellevoetsluis in verschillende rollen/functies. Zo zorgt ze voor het jaarverslag, de archivering, de begroting en het aanvragen van subsidies. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de perscontacten en doet ze de PR en reclame. Mevrouw Barendregt – Belder wordt niet voor niets ‘de spil waar de vereniging om draait’ genoemd. Naast haar werk bij de EHBO is ze momenteel ook actief bij Hellevoetsluis Hart Veilig. Daar zet zij zich bijvoorbeeld in voor het plaatsen van AED’s. Tijdens haar periode bij Careyn, waar ze 12 jaar actief is geweest, kwam ze in de cliëntenraad op voor de belangen van de bewoners van de verzorgings- en verpleeghuizen, gasten van de dagbesteding en cliënten in de wijk.

Meneer  Verwater (1949), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer Verwater is sinds 2000 vrijwillig actief voor de RK Parochie H. Nicolaas Pieck en Gezellen in Hellevoetsluis. Hier vervult hij een centrale rol bij het organiseren van allerlei zaken, zoals het verzorgen van de bloemversieringen, redactiewerkzaamheden voor het kerkblad, assisteren bij kerkelijke huwelijken en begrafenissen en het beheren van de voorraad. Ook tijdens de coronacrisis was meneer Verwater altijd telefonisch bereikbaar en zorgde hij ervoor dat mensen veilig en volgens de richtlijnen de kerk konden bezoeken. Hij wordt met recht de spil in de kerk waar alles om draait genoemd. Op dit moment is meneer Verwater ook al 17 jaar (sinds 2005) vrijwilliger bij het Bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle. Hier is hij actief als lid van de Bisschoppelijke Commissie en coördineert hij onder andere de activiteiten in en rond de kerk. Met als hoogtepunt de jaarlijkse grote bedevaart die in juli plaatsvindt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant