Afbeelding
Foto: PR
Column

Tekort!

Algemeen 152 keer gelezen

We lezen het steeds vaker: er is ergens een tekort aan. Sla de krant open, kijk op teletekst, luister naar het journaal en je hoort en ziet het. Er zijn tekorten!

Van recente datum is het bericht dat er een tekort is aan leraren. Dat was al lang geleden voorspeld en ja hoor, nu is het zover. Ik weet niet hoe u er over denkt, maar we geven handenvol – klauwen zouden ze in Rotterdam zeggen – geld uit aan dure onderzoeksbureaus en vervolgens schuiven we een opgeleverd rapport na drie keer zuchten in een la.
Er wordt daarnaast ook veel geld uitgegeven aan onderzoeken waar je echt helemaal niks aan hebt, of mee kunt. Ik noem een voorbeeld: Mensen met hogere inkomens willen liever dat wc-papier over de rol heen hangt. Minder rijke mensen hebben liever dat het papier achter de rol langs gaat. Of het nuttig is om te weten, ik laat het aan u over.

En die onderzoekers van een vleermuisgrot? Ze zijn er na lang turven achter gekomen dat vleermuizen altijd linksaf slaan bij het uitvliegen. Het is maar dat u het weet.

Wat echt erg is, is dat veel serieuze problemen waar we mee te maken hebben, voorkomen hadden kunnen worden als er maatregelen waren genomen, na publicatie van het onderzoek. Het lerarentekort is er één van, en zeker niet het minste, maar wat denkt u van het tekort aan technisch geschoolden, mensen in de zorg, thuishulpen, mantelzorgers en logistiek? 

En dan praat ik nog niet eens over tekorten aan grondstoffen, zoals hout en energie. En zeg nou niet dat het hier een post-corona probleem betreft, voor veel problemen is al tig jaar geleden gewaarschuwd. En wat denkt u van de problemen die al zijn ontstaan door gebrek aan water?

Grondwaterstanden dalen, meren drogen op, er stroomt minder water door de rivieren en de watervoorziening naar industrie of boeren is in gevaar. En denk nou niet dat dit een ver-van-uw-bed-show is, want landen als Mexico, West-VS, Zuid-Europa, het Midden-Oosten, China en Australië hebben hier mee te maken. We hebben hopelijk geleerd dat alles in de door ons gecreëerde wereld met iedereen te maken heeft.

Goede raad voor dit nieuwe jaar: als iets wordt onderzocht, doe dan ook iets met het resultaat.

Ger den Reijer

Uit de krant

Uit de krant