Slechts 3 procent huizenaanbod bereikbaar voor alleenstaande met modaal inkomen
Slechts 3 procent huizenaanbod bereikbaar voor alleenstaande met modaal inkomen Foto: Wil van Balen

Kansen ‘Jan Modaal’ blijvend onder druk

Algemeen 561 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is deze kans uitermate klein, hoewel zij iets meer kunnen lenen dan vorig jaar. Zo’n 3 procent van het huizenaanbod is voor hen bereikbaar. 

Het modale inkomen in 2021 is vastgesteld op 36.500 euro (exclusief vakantiegeld). Met dit salaris kun je als single op dit moment, bij een marktrente van 1,02 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 188.000 euro. Dit is een bescheiden vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen 169.000 euro konden lenen. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van 62.000 euro (36.500 exclusief vakantiegeld + 25.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n 344.000 euro af te sluiten. Op basis van deze berekeningen heeft De Hypotheker een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.

Singles met modaal inkomen
Over de gehele linie is het aanbod echter zeer schaars: een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen komt slechts voor 3,3 procent van het totale woningaanbod in aanmerking. Deze negatieve trend is twee jaar geleden al ingezet. Zo was in 2019 nog 6,3 procent van het totale aantal woningen bereikbaar voor deze groep en daalde dit vorig jaar naar 4,7 procent. In Noord-Holland (1,3 procent), Utrecht (1,1 procent) en Noord-Brabant (1 procent) is de situatie het meest uitzichtloos. Hier krijgen singles met een modaal inkomen door de sterk stijgende woningprijzen vrijwel geen voet meer tussen de deur. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is dat nóg moeilijker.  

Situatie tweeverdieners verbeterd
Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben iets meer mogelijkheden dan singles om een woning te vinden. Ook is hun situatie ten opzichte van 2020 iets verbeterd, al is het minimaal. Zo kwam een stel met een modaal inkomen vorig jaar in aanmerking voor 32 procent van het totale woningaanbod; nu is dit 36,2 procent. Deze lichte verbetering heeft volgens De Hypotheker te maken met de inkomenstoetsing. Zo telt het salaris van een tweede inkomen vanaf dit jaar voor 90 procent mee. Daarnaast wordt het vakantiegeld nog opgeteld bij het modaal inkomen, waardoor er per saldo meer kan worden geleend.

Door de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. “Door de coronacrisis leek het woningaanbod aanvankelijk licht toe te nemen, maar inmiddels is de krapte op de huizenmarkt groter dan ooit tevoren. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in een ongekend tempo en is het voor Nederlanders met een middeninkomen vrijwel onmogelijk een betaalbare woning te vinden. Vooral singles met een modaal inkomen worden onevenredig hard geraakt”, stelt Ernst Luijken, franchisenemer van De Hypotheker in Hellevoetsluis. “Ondanks de verbeterde leencapaciteit - vooral voor tweeverdieners - is de positie van deze grote groep huizenkopers in veel provincies slechter geworden. Vooral in de grote steden is de situatie, zeker voor single huizenkopers, vrijwel uitzichtloos. Bovendien is overbieden eerder regel dan uitzondering, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper, extra eigen geld moeten inbrengen. Het is aan de nieuwe regering om maatregelen te treffen om deze grote groep Nederlanders uitzicht te geven op een betaalbare woning. Niets doen is geen optie, want de huizenmarkt dreigt op slot te gaan.”

 Bekijk alle cijfers per provincie en grote stad op de website van De Hypotheker.

Uit de krant