Het uitzicht vanuit de vuurtoren (Foto: Ger den Reijer)
Het uitzicht vanuit de vuurtoren (Foto: Ger den Reijer) Ger den Reijer

Vuurtoren weer opengesteld voor publiek

Algemeen 691 keer gelezen

Iedere laatste zondag van de maand opent de Hellevoetse vuurtoren de deuren voor bezoekers. Zondag 25 juli zaten er al enkele bezoekers te wachten op de bankjes toen Joke de Ger Horstman – de vrijwilligers van dienst – de laatste voorbereidingen troffen om de mensen te kunnen ontvangen.

Als eerste ging een gezin uit het Duitse Heinsberg de trappen op. Bovengekomen genoten ze van het uitzicht. “We vinden het erg mooi in deze omgeving en zijn hierheen gekomen om onder andere van de zee en het strand te genieten. Maar ook Hellevoetsluis met zijn droogdok en havens vinden we mooi.”

Ondertussen is een vader met zijn dochter ook aangekomen op het uitzichtplateau. Ze blijken helemaal vanuit Malta afkomstig te zijn. Ook zij genieten van het uitzicht. Ger Horstman vertelt dat er jaarlijks heel wat nationaliteiten een bezoek brengen aan de vuurtoren. “En iedereen is altijd enthousiast!”

200 jaar
Op 1 september 1822 brandde voor de eerste keer het licht in de vuurtoren van Hellevoetsluis. Dat was toen nog van een petroleumlamp, waarvan het licht werd gebundeld door drie parabolische reflectoren. Pas in 1933 werd de vuurtoren geëlektrificeerd en in 2013 werd de huidige laserverlichting aangebracht. Volgend jaar is het feest en bestaat de vuurtoren 200 jaar!

Oproep
Ger vertelt dat het steeds meer moeite kost om het rooster voor het openstellen van de vuurtoren te kunnen vullen. Daarom hierbij de oproep: heeft u op zondagmiddag een paar uurtjes vrij, meldt u dan aan via g.j.horstman@planet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant