De kinderen uit de buurt kunnen veilig ravotten in hun eigen omgeving.
De kinderen uit de buurt kunnen veilig ravotten in hun eigen omgeving. Foto: Wil van Balen

Speelplein aan de Rode Kruislaan is veel leuker én groener geworden

Algemeen 686 keer gelezen

Hellevoetsluis - Twee buurtbewoners in de Ravense Hoek zaten in 2019 gezellig aan de keukentafel toen een oproepje in deze krant hen opviel. In dit oproepje van gemeente Hellevoetsluis werden inwoners uitgenodigd vernieuwende en creatieve ideeën voor verbeteringen in hun wijk in te dienen voor het Innovatiefonds 'Goed bedacht.’

Buurtbewoners Patricia en Kim wisten wel wat er in hun wijk beter zou kunnen. Als moeders van 5 jongens variërend in leeftijd van 4 tot 11 jaar, is buitenspelen voor hun kinderen een dagelijks terugkomend ritueel. Eerst een snoepje en wat drinken en weg zijn ze met vriendjes op pad. Het is een spannende stap als jonge kinderen alleen naar buiten gaan. Met vriendjes de wijde wereld in. Wat zou het dan fijn zijn als de kinderen veilig, zonder water om zich heen, op een speelplein kunnen spelen.

“Wij zijn ons ervan bewust dat wij een groen park hebben in onze wijk, maar er is ook veel water waardoor jonge kinderen die daar niet alleen kunnen spelen. Wat is nou leuker dan om zelf op ontdekking te gaan en de eerste stappen te zetten zonder je vader of moeder die toezicht moet houden. Het speelplein aan de Rode Kruislaan is een openbare ruimte waar iedereen gebruik van mag maken. Kinderen die zich groot genoeg voelen om zelf buiten te spelen, maar vaak nog zonder zwemdiploma kunnen prima hier hun eerste ervaringen opdoen met zelfstandig buitenspelen. Alleen het speelplein was wel erg grijs.

Daarom trokken de dames de stoute schoenen aan en verstuurden twee jaar geleden een plan naar de gemeente om het grijze speelplein aan de Rode Kruislaan te vergroenen. Meer groen zagen zij vooral in plantenbakken en het creëren van een avonturen pad. Maandenlang hoorden ze niets totdat ze in augustus een telefoontje van de gemeente Hellevoetsluis kregen. “We kregen in september een cheque uitgereikt door wethouder Hans van der Velde om ons initiatief uit te kunnen voeren."

De gemeente Hellevoetsluis heeft begin 2019 de campagne 'Goed bedacht!' gelanceerd. De campagne heeft 33 ideeën opgeleverd, waarvan er negen zijn gehonoreerd. Het ontwikkelen van digitale ondersteuning voor ouderen van SBO, talenten te ontwikkelen met een vrijwilligersacademie door Push en BZHD. En Hockeyclub Voorne die de sportmogelijkheden voor mindervalide sporters wilde verbeteren zijn voorbeelden van andere initiatieven die uitgevoerd zijn. En natuurlijk het idee van Patricia en Kim. In alle klassen van OBS het Palet, RKBS Hendrik Boogaard en op de Kinderkoepel is gevraagd mee te denken over verbeteren van het speelplein. De kinderen konden hun tekeningen en wensenlijstjes in een ideeënbusje stoppen. Wat hadden zij goede ideeën; van een nerf parcours tot een hangmat en trampoline park. Al deze ideeën zijn doorgestuurd naar de speelpleinarchitect en samengevoegd tot een mooi speelpleinontwerp.

In samenwerking met de Scholingswinkel wordt in maart 2020 de eerste muur gesloopt om plaats te maken voor fietsenrekken. De corona pandemie zorgde voor een groot probleem: de muur was weg maar er was niet bestraat. Tuinaanleg Nobel schoot te hulp, bekeek gelijk het ontwerp en name de klus aan. Zij hebben hard gewerkt om de boel in orde te krijgen terwijl de kinderen uit de buurt alvast de nieuwe glijbaan en het avonturenpad kwamen testen. Het nieuwe speelplein heeft zelfs een watertappunt. Superhandig, want spelen maakt dorstig! Er wordt al volop gespeeld en het is een vrolijke boel op het plein.

De subsidie van ‘Goed Bedacht' bleek niet toereikend voor de mooie plannen van de dames. Met een bijdrage van Stichting Edumare, Het Prins Bernard Cultuurfonds, een doneeractie en een donatie van het Postcode Loterij Buurtfonds kon het project afgerond worden. Om het onderhoud van het groen te bekostigen loopt de doneeractie voorlopig nog even door.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant