Afbeelding
Foto: PR
Column

Nep

Algemeen 708 keer gelezen

Wie gelooft u nog? Wat gelooft u nog? Bent u kritisch?? En: let u goed op??

Mensen, heel veel dingen die je ziet, leest of hoort zijn nep! Kijk eens naar het gezicht van Linda de Mol……… Luister eens naar de praatjes van Marco Borsato……

Hoe vaak zie je een foto van een mooi lichaam met daarop gefotoshopt het gezicht van een bekend persoon? Meneer Poetin is daar een mooi voorbeeld van. En dan die nep-advertenties over bitcoins? Jort Kelder, Matthijs van Nieuwkerk, Ali B, John de Mol: ze kunnen er allemaal over meepraten. Hun foto wordt gebruikt om lezers van nieuwssites te leiden naar bitcoinsites. Nog verder gaat het als er overlijdensadvertenties opduiken van bekende personen. Allemaal nep.

Google verwijdert per dag (!!) 6.000.000 advertenties en verwijderde vorig jaar meer dan een miljoen malafide accounts.

Toen Viruswaarheid een facebookpagina veranderde met een banner van de RIVM, als adres het Binnenhof opgaf en als telefoonnummer wederom de RIVM noemde, was er niemand die daar kritisch naar keek! Krijgt u weleens e-mails waarin u wordt gevraagd om uw bankrekeningnummer of meer op te geven? Kijk dan eens naar de exacte naam van de website waar u naar toe wordt geleid. Wedden dat deze net één letter afwijkt van de originele naam? Wederom nep dus!

Via whatsapp vraagt een nep-zoon of nep-dochter u om geld. Wel via een ander nummer dan bij u bekend is, want ‘de telefoon is kapot’. Nep! U downloadt uit de app-store een gratis app waarmee u uw foto’s net wat mooier kunt maken? Opeens stuurt uw telefoon allerlei informatie naar de makers van de app, of ontvangt u allerlei reclame. Nep! Is uw accu ook zo snel leeg? Grote kans dat u een app op uw telefoon heeft die achter uw rug om nep-clicks op advertenties verstuurt. Nep!

Er komen nep-postbestellers aan de deur, u krijgt nep-aanbiedingen in uw email, u wint nep-prijzen die nooit worden uitbetaald. Een nep-glazenwasser belt aan. Iemand zwaait met een nep-pistool. Nep, nep en nog eens nep! Dichtbij huis en heel recent in de politiek gebeurt het nu ook al. Een burgemeester probeert een poll van het AD te beïnvloeden door zes keer te stemmen op zijn voorkeur voor de nieuwe gemeentenaam. Heeft u het door?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant