Afbeelding

Fijne Valentijnsdag oelepetoetje

Algemeen 1.011 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vandaag, 14 februari is het Valentijnsdag. Het is de dag om iemand waar je om geeft extra aandacht te geven. Mensen geven hun geliefde vaak koosnaampjes. Wie kent er het bekende liefie niet, of schatje. Jongeren hebben het al snel over switi of dushi. Het gaat allemaal over koosnamen, ook wel troetelnamen genoemd. Een liefkozende benaming die je geeft aan mensen die je lief hebt. Bijna één derde van de Nederlanders heeft een koosnaam voor hun geliefde.

In de 16e en 17e eeuw had men een heel ander taalgebruik. Toen sprak men over minnekijn, schattekijn, lievekijn of venusdier. Ik ken weinig mensen die hun liefde nu nog venusdier noemen……… Smoddermuil is ook zo’n woord. Smodderen stond vroeger voor kussen en eigenlijk betekent deze uitdrukking dus ‘een gezicht dat je graag zou willen kussen’.

Ook plaats- en streekgebonden bestaan er typische benamingen, oelepetoetje en apegatje zijn Amsterdams en in Groningen bijvoorbeeld wordt lieverd vervormd tot laiverd of loiverd. Daar zeggen ze trouwens ook wichie, als het over je meisje gaat. In Limburg zeggen ze daar sjattepoemel, poemelke of pumelke tegen.

Koosnamen zijn meestal afgeleid van uiterlijke kenmerken van de persoon. Een voorbeeld: als een vrouw haar man Beer noemt, wilt ze daarmee zeggen dat hij haar bescherming geeft, krachtig is, maar ook aaibaar. De nadruk ligt dus niet op zijn dikke buik en zijn behaardheid! Heb je een nieuwe vriend of vriendin en wordt er een koosnaam gebruikt die je liever niet hoort, zeg het dan zo snel mogelijk! Want koosnamen zijn enkel leuk als beide partners er tevreden mee zijn.

Soms wordt een koosnaam gebruikt om een beetje te plagen. Voorbeelden zijn: Lekkerbekje, Bolle en Floddertje. Niet erg vleiend, maar toch worden ze gebruikt. Grappige koosnamen willen zeggen dat er een goede sfeer is in de relatie. Traditionele koosnaampjes als schat, schatje, mop, moppie en lieverd blijken het meest populair. Ook korten geliefden elkaars naam af en zijn dieren een grote inspiratiebron: tijger, poes, beer, duifje en muis.

De Top 5

Schat, schatje
Mop, moppie, mopje
Lieverd, lief, lieffie
Poepie
Beer, beertje

Wil je eens wat anders, dan zijn hier nog enkele voorbeelden: Boss, Buddy, Casanova, Champ, Chef,  Papi, Braveheart, Butterfly, Pookie, Poepie, Precious, Sexy Lady, Cowboy.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant