Afbeelding
Foto: PR
Column

Tentsletje

Algemeen 537 keer gelezen

“Grens’ zou wel eens het woord van het jaar kunnen worden. Jaja, ik weet het, het is nog maar februari en er kan nog veel gebeuren. Nieuwe woorden ontstaan naar aanleiding van allerlei situaties. Herinnert u zich bokitoproof, swaffelen, ontvrienden of dagobertducktaks nog? In België kunnen ze er ook wat van! Wat te denken van frietchinees, tentsletje of kamikazecoalitie?

En wie had vorig jaar kunnen bedenken dat ‘anderhalvemetersamenleving’ deze verkiezing zou winnen, net boven ‘viruswappie’? Toch maakt ‘grens’, - wat mij betreft – dit jaar een goede kans. In het woordenboek staat het woord beschreven als ‘denkbeeldige, scheidende lijn: een staatkundige grens; een natuurlijke grens die samenvalt met een rivier, een bergketen enz.; de grenzen overschrijden (of: te buiten gaan) te ver gaan’.

In huidige tijd denken veel mensen bij het horen van het woord aan op vakantie gaan, eindelijk weer weg uit eigen land, naar de sneeuw of zon. Anderen denken aan eens lekker tot aan de grens gaan op een gezellig feest of festival. Na de afgelopen weken kun je bij het woord ‘grens’ ook denken aan de rellen, waarmee grenzen worden overschreden. Of aan ouders die geen (of te weinig) grenzen stellen aan hun kinderen. ‘Nu is er een grens overschreden’, hoor je politici vaak zeggen, onze minister Grapperhaus voorop (in het omgekeerde geval zei Graperhaus sorry, nadat hij zelf ook een grens had overschreden tijdens zijn bruiloft).

Op Voorne-Putten hebben we het de laatste tijd over de kadastrale grens nadat sommige gemeenten zijn gaan controleren of bewoners van woningen hun gebruiksgrens niet te ver doortrekken. Binnen de gemeente Hellevoetsluis worden ook grenzen getrokken of overschreden. Zo werd nog niet zo lang geleden de grens van 40.000 inwoners overschreden, hetgeen een aantal bewindslieden meer salaris opleverde zoals Arjen Lubach destijds aantoonde. We kennen de parkeergrens, een grens voor subsidie zonnepanelen, de grenscorrectie in verband met het toevoegen van Oudenhoorn. De starterslening kent een grens, de woonkostentoeslag heeft een grens, de minimaregeling voor kinderen heeft een grens. Uitstallingen bij winkels hebben een grens, ingezetenschap en het terras bij een horecabedrijf. We hebben eigenlijk allemaal, dagelijks, in allerlei omstandigheden te maken met grenzen. Er is een grens aan mijn gelijk, maar misschien krijg ik gelijk dat ‘grens' tot woord van het jaar 2020 wordt verkozen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant