Afbeelding
Foto:
Column burgemeester

Vlokdown

Algemeen 271 keer gelezen

En ineens is de wereld wit. Wat is het een tijd geleden dat we er met de slee op uit konden gaan, sneeuwballen konden gooien of gewoon lekker wandelen in de sneeuw. Er was veel winterpret in Hellevoetsluis. Ik hoop dat velen de kans nemen om te genieten van deze vlokdown, van deze mooie, witte wereld. Uiteraard hoop ik dat de mensen die niet thuis kunnen werken, veilig op hun werk aankomen. Er wordt veel gestrooid.

Afgelopen week was het de week van de dialoog. Wethouder Hans van der Velde en ik gingen (digitaal) in gesprek met middelbare schoolleerlingen. Natuurlijk spraken we over de lockdown en over hoe de leerlingen die ervaren. De meesten missen het schoolgaan echt. Een digitale les volgen is niet altijd makkelijk en er zijn zorgen om achterop te raken. Sommige dagen zijn lang en vermoeiend achter een scherm. Bovendien kun je niet gezellig in de kantine met je klasgenoten eten.

Sommigen gaan er na schooltijd wel op uit; om te zorgen voor de pony’s of buiten te kickboksen. Wandelen met gezinsleden (bijvoorbeeld met de app ‘ommetje lopen’), boodschappen halen, fietsen of sporten. Anderen komen helaas bijna niet meer buiten, zeker nu er niet meer gefietst hoeft te worden naar school. Hopelijk nodigt de witte wereld uit om naar buiten te gaan, in beweging te blijven. Bij beweging wordt het stofje endorfine in je hersenen aangemaakt en dat maakt je gelukkiger. Dat kunnen we allemaal gebruiken. Zeker de jongeren in deze lockdown. Ik roep ouders op om hier oog voor te hebben en buitenactiviteiten te stimuleren.

Deze week wordt er op Voorne gestart met het programma ‘Jeugd aan zet’, met verschillende activiteiten, van koken tot muziek maken en meer. Speciaal voor eenzame jongeren in coronatijd start stichting Push het project ‘Join Us’. Dit project is bedoeld om jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar meer handvatten te bieden bij eenzaamheid en hen te begeleiden naar betere sociale redzaamheid. Deze veerkracht ontwikkelen is nu belangrijker dan ooit. De veerkracht die ik beluisterde in mijn gesprek met de leerlingen stemt mij hoopvol.

Samen krijgen we corona onder controle en zorgen we ervoor dat we blijven omzien naar elkaar. Ook na de (v)lokdown.

Milène Junius Burgemeester

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant