Afbeelding

Avondklok gaat vanaf zaterdag in

Algemeen 752 keer gelezen

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer donderdag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven.

De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus , die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan.  

Tijdens de avondklok is het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends buiten te zijn. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur. Ben je na 21 uur toch op straat zonder geldige reden dan kan je een boete van 95 euro krijgen.

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt.  Een formulier hoeft niet uitgeprint getoond te worden dat mag ook digitaal via mobiel of tablet 

De volledige lijst uitzonderingen kun je hier lezen. In sommige gevallen moet je een ingevulde eigen verklaring kunnen tonen. Bij het uitlaten van de hond of in het geval van een calamiteit hoeft dat  echter niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant