Afbeelding
Arenda Oomen Fotografie

Kabinet Rutte III is gevallen

Algemeen 812 keer gelezen

Premier Rutte heeft het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan de Koning. Daarmee is kabinet Rutte III twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart gevallen.

De Koning heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten. Het kabinet zal nu demissionair doorregeren. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft besloten helemaal te vertrekken en is per onmiddellijke ingang eervol ontslag verleend door de Koning. Wiebes was staatssecretaris van Financiën in kabinet Rutte II.  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur neemt zijn portefeuille de komende tijd over.

Het kabinet is gevallen door de toeslagenaffaire. In de toeslagenaffaire werden duizenden Nederlanders ten onrechte als fraudeur gezien door de belastingdienst en moesten zij ten onrechte de toeslag voor de kinderopvang die zij hadden ontvangen terugbetalen.

Minister Wiebes legde een verklaring af over zijn aftreden. 

“Wat er in de afgelopen periode van vijftien jaar is gebeurd met veel ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag is heel ernstig. De rechtsstaat heeft gefaald. Inderdaad ongekend. Ik worstel hier al geruime tijd mee en kan het niet van me afzetten. Ik ben blij dat er nu stevige maatregelen door het kabinet worden genomen. Om de ouders te helpen. En om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Een geregeld en direct contact met ouders vind ik daarin het belangrijkste. Je doorvoelt het pas als je de mensen zelf spreekt. Voor mij staat nu centraal: de ouders helpen. Aftreden helpt de ouders niet. Maar het voorkomt dat we steeds bezig blijven met politiek. En met politiek gedoe. Dat is er al te veel.  Daarom vind ik het goed dat het kabinet aftreedt. Maar is het aftreden van dit kabinet genoeg om de weg vrij te maken voor uitvoering van de maatregelen? Iedereen kan bedenken welk hoofdstuk het volgende is - het kabinet vertrekt maar blijft ook zitten. En Asscher en Wiebes deden dit toch samen? Ik voel me niet schuldig, maar ik voel me wel medeverantwoordelijk. Ik wil nu oplossingen en geen Haagse perikelen. Daarom heb ik besloten zelf per direct uit het kabinet te stappen. Dan kunnen we dat politieke hoofdstuk overslaan en kan het kabinet op volle kracht naar de oplossingen. En dat wil ik. Dat hoort bij mij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant