Willian de Koster en Koen Harsma (Foto: Wil van Balen)
Willian de Koster en Koen Harsma (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Pieters, het nieuwe restaurant in de Vesting

Algemeen 6.058 keer gelezen

Toen Willian de Koster en Koen Harsma van De Waag hoorden dat restaurant De Ruyterhuis te koop kwam hadden ze maar weinig bedenktijd nodig!

Willian: “Na een goed en kort gesprek met onze ‘buurman’ waren we er al snel uit. We kennen elkaar al enige tijd en dat praat toch wat makkelijker. Nu helpt Jorrit ons met allerlei zaken om het nieuwe restaurant zo snel mogelijk te kunnen openen. Dat is toch mooi?”

‘Jorrit’ is Jorrit de Waard die samen met echtgenote Ellen restaurant De Ruyterhuis ongeveer zeven jaar geleden opstartte. Beiden hebben ruime ervaring in de horeca. Jorrit stond onder andere in de keukens van restaurant Parkheuvel en de Harbourclub in Rotterdam. Maar nu vinden ze het tijd om een nieuwe weg in te slaan.

Jorrit: “Ik gaf de laatste anderhalf jaar naast mijn werk als kok al parttime les in Brielle. Toen dat werk fulltime werd, was het wel erg zwaar om te doen naast mijn werk in het restaurant. Maar ik vond het lesgeven erg leuk. Dus na lang wikken en wegen heb ik met Ellen de knoop doorgehakt en hebben we het restaurant te koop gezet.”

Jorrit helpt nu in goed overleg Koen met allerlei praktische dingen en gaat na de schoolvakantie zijn nieuwe passie verder vormgeven.

Veel werk
Koen vertelt dat er nog heel wat werk te doen valt. “We gaan de inrichting veranderen en wellicht ook het concept. Ik heb daar al wat ideetjes over. Wat ik al kan zeggen is dat alles wat we veranderen, gebeurt met respect voor het historisch verleden van het gebouw en dat het nieuwe restaurant een verrijking zal zijn voor de Vesting. De druk staat op de ketel hoor. De styliste heeft binnen een week een nieuw ontwerp voor het interieur gemaakt. En de aannemer is volop bezig om her en der wat aanpassingen en verfraaiingen te doen.”

Willian is geboren in de Glaciswijk en vertelt dat zijn hart binnen de historische vesting ligt. “Ik krijg al de kriebels als ik het Kanaal oversteek en vindt het prachtig dat het vestinggebied steeds meer gaat leven. Ik mijmer soms wel eens wat samen met Koen en we hebben nog enkele leuke plannen waar je later nog over gaat horen.”

Personeel
Het personeel van De Ruyterhuis is nu met vakantie, maar iedereen blijft gewoon aan boord in het nieuwe restaurant. “We hebben iedereen hard nodig als we straks opengaan,” zegt Koen daarover. Over openen gesproken: de heren verwachten ergens in de eerste weken van september open te gaan. “We willen echt een service gaan bieden waar de mensen als ze bij ons zijn geweest nog over praten en dat alles in historisch perspectief.“

Pieter Post
“Ken je Pieter Post?”, vraagt Koen midden in het gesprek. Vervolgens begin hij te vertellen over deze architect, die grote invloed heeft gehad op het aanzien van de vesting van Hellevoetsluis.

“Pieter Post heeft het Prinsenhuis ontworpen, hij is een van de belangrijkste Nederlandse bouwmeesters uit de 17e eeuw. Pieter Post is ook de architect van het Mauritshuis in Den Haag. In 1664 ontwierp de architect een nieuw representatief pand in classistische stijl. Dat was het Landshuis (nu Prinsenhuis) met enkele bijgebouwen, bekend als het De Ruyterhuis en Het Kleine Kerkje. Het laatste gebouw in nu De Waag.” Koen vertelt verder en in zijn enthousiasme verklapt hij hierdoor de naam van het nieuwe restaurant: ‘Pieters’.
“Je mag het opschrijven, maar zet het nou niet vandaag gelijk on-line, we willen het bekendmaken als we wat verder zijn in het proces”. Dat beloven we en dit is de reden dat u dit vandaag pas leest en niet begin augustus toen het gesprek plaatsvond.

Willian de Koster
Zoals hiervoor geschreven is Willian een kind van de vesting. Nadat hij De Waag kocht en helemaal verbouwde, heeft hij de oude machinistenschool uit 1887 gekocht samen met horecaondernemers Ronald en Dagmar van Spronsen. Steakcafé de Buren is enige tijd geopend en heeft een mooi terras aan het water gecreëerd. Mede door de Corona-periode is het hotel annex bed and breakfast nog niet geopend.

Met de opening van ‘Pieters’ laat Willian zijn hart voor onze vesting zeker spreken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant