Het, inmiddels weer verdwenen, verbodsbord (Foto: Ger den Reijer)
Het, inmiddels weer verdwenen, verbodsbord (Foto: Ger den Reijer)

Spookbord bij hondenstrandje?

Algemeen 2.448 keer gelezen

Bij het zogenaamde hondenstrandje aan de Struytse Zeedijk was recentelijk een bord geplaatst waarmee werd aangegeven dat er niet meer gezwommen mag worden. ‘Verboden te zwemmen. Uitsluitend te gebruiken als zwemlocatie voor honden’ luidde de tekst op het bord.

Op de redactie zijn diverse vragen binnengekomen over het hoe en waarom, dus zijn we op pad gegaan om dit uit te zoeken. Allereerst hebben we aangeklopt bij de gemeente Hellevoetsluis. Daar werd aangegeven dat vanuit de gemeentelijke organisatie in dit geval geen bemoeienis is geweest met het plaatsen van het bord. Daarna hebben we de Provincie Zuid-Holland aangesproken. Zij gaan namelijk over de zwemwaterlocaties.

Maar in het zogenaamde ‘Besluit aanwijzing zwemwaterlocaties in oppervlaktewater zwemseizoen 2020’ zijn slechts twee zwemlocaties in Hellevoetsluis benoemd: het Quackstrand (werd voorheen door de Provincie ‘Hellecat badstrand’ genoemd) en het Vuurtoren Badstrand. Dus ook de Provincie kon ons geen uitsluitsel geven.

Voor de zekerheid hebben we toch het ODMH nog even benaderd. De naleving en het handhaven van de voorschriften voor zwemmen in natuurwater in geheel Zuid-Holland ligt namelijk bij deze Omgevingsdienst Midden-Holland. De reactie van het ODMH: “Dit is geen officiële zwemwaterlocatie en dat betekent dat de ODMH hier geen bemoeienis mee heeft.”

Hoewel we eigenlijk vooraf al weten dat dit niet de juiste instantie is, gooien we vervolgens toch een balletje op bij de politie. De politie Haringvliet laat ons het volgende weten: “Een verbodsbord gaat niet via de politie. Wij kunnen handhaven, maar een besluit tot het plaatsen van een bord nemen wij niet.”

Uiteindelijk komen we na een tip van de gemeente terecht bij de projectleider van de Divisie Beheer en Ontwikkeling bij Staatsbosbeheer. In eerste instantie denkt men dat het hondenstrandje in beheer is bij Natuurmonumenten. Maar dat blijkt een misverstand te zijn, vernemen wij van de boswachter. Bij nader inzien is het beheer ondergebracht bij Staatsbosbeheer. Van deze organisatie verwachten we binnenkort antwoord.

Inmiddels is het verbodsbord verdwenen, is het dus toch echt een spookbord???

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant