'Alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.'
'Alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.'

Ook Hellevoetsluis pakt vaker de benenwagen

Algemeen 1.100 keer gelezen

Wandelen, in deze periode zien we mensen – alleen of samen – een wandeling maken in hun wijk. Hoewel veel mensen soms al jaren in dezelfde omgeving wonen, zien ze toch net dat ene plekje, dat ene stukje groen dat ze eigenlijk nog nooit hebben gezien. Dat valt dan ineens op, zou dat komen door een soort van onthaasting die we nu verplicht meemaken?

Door de eeuwen heen werd er natuurlijk al veel gewandeld en in de loop der tijden zijn er ook verschillende benamingen ontstaan voor het fenomeen wandelen. Ook zijn er veel gezegden ontstaan, alsmede lokale benamingen voor wandelen en voeten. Per pedes Apostolorum, oftewel 'op zijn apostelpaarden' is wel een heel deftige uitdrukking voor te voet gaan. Op de pootewaoge zegt men in Limburg en dat is al heel wat minder deftig. Op schoenmakers trein rijden zit dan net weer in tussen deze twee uitdrukkingen. Met de tweewielkar reizen of met 't schoenmakerskonvooi of 't schoenmakersvapeurken vertrekken zijn opnieuw uitdrukkingen die in Zuid-Nederland gebruikt werden. De apostelen zien we ook terugkomen in het Duits: 'spann deine Apostelpêr an.' In Engeland is men altijd al sterk geweest in mooie uitdrukkingen: 'to go by Walker's bus' of 'to travel by the narrow-bone stage' danwel 'to travel by Mr Foot's horse.' In Frankrijk tenslotte zegt men: 'aller sur la hacquenée des cordeliers of venir par le train onze (11).' Dit lijkt dan weer erg op het gezegde uit Amsterdam met lijn 11 gaan.

Uitdrukkingen die voor wandelen staan zijn er genoeg: de benenwagen nemen zal iedereen wel herkennen en misschien stiefelen ook wel. Wat te denken van lekker slenteren, stappen, tippelen, flaneren, kuieren of promeneren.

Ook beroemde en minder beroemde mensen gebruiken lopen en wandelen in verschillende uitdrukkingen. Wat te denken van Nietzsche: Alle werkelijk grote denkbeelden worden tijdens het lopen gevormd. Of Einstein: De benen zijn de wielen van de creativiteit. Minder bekende personen zeggen ook best verstandige dingen: De grote weg is vlak, maar mensen zoeken liever bergpaden. Of: Door het lopen ontmoet ik je elke keer opnieuw, mijn beste reisgenoot. Maar ook: Een voettocht van duizend kilometer begint met één stap. Of: Geen enkele depressie is opgewassen tegen een wandeling van dertig kilometer. Of: Niet iedereen die zwerft is de weg kwijt. Ook in het buitenland bestaan er gezegden die over wandelen gaan. Een mooie uit China: 'voor wie niet weet waar hij naartoe wil, leidt elke weg naar de bestemming.' Tot slot deze wijsheid: 'alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.' Prettige wandeling en houdt afstand van elkaar! En vergeet niet: Pessimisten lopen altijd in een regenjas; optimisten worden nat.

Met dank aan onder andere de digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant